Heuvelstraat mei 1940

Recent in Duitsland ontdekte foto van midden mei 1940.

Na het bombardement van het Vliegveld Gilze-Rijen en de luchtaanvallen op de terugtrekkende Nederlandse en Franse troepen op de Bredaseweg word het rustig in de stad. Op woensdag 15 mei trekken de eerste Duitse troepen de stad binnen.
Ad de Beer verteld in ‘Zomaar een stad’ over de eerste week van de Duitse bezetting van Tilburg:
“Daarbij was de intocht van de Duitsers een anti-climax. De anonieme vijand, die beangstigde door zijn anonieme militaire overmacht, bleek bij de intocht een militair te zijn die zich correct en vriendelijk gedroeg. 'De verschillende zaken in consumptieartikelen in de straten waar de troepen rust hielden, maakten goede zaken. Hun artikelen vonden gretig aftrek bij de soldaten…
Het openbare leven herstelde zich binnen een week.”

De foto
Bijgaande foto is recent in Duitsland tevoorschijn gekomen samen met een tiental andere foto’s uit Brabant van mei 1940.

Bij onze foto staat in keurig Duits ‘schönschreiben’ een tekst (afbeelding 2). Die leverde de nodige problemen op, maar blijkt te zijn ‘Fahrt durch Breda’. Met de Heuvelsekerk op de achtergrond is hier dus sprake van een ‘rit door Tilburg’.
Zoals Ad de Beer al aangaf, was de sfeer toen nog zichtbaar ontspannen. Zelfs ontbreekt hier de nieuwsgierige jeugd, die normaal bij iets nieuws vooraan staat.
Deze foto en een foto van de vernielde spoorbrug  zij de enige opnamen gemaakt in Tilburg.

De Heuvelstraat
De Tilburgse binnenstad was toen het verkeersknooppunt voor het verkeer vanuit Breda, Den Bosch en Eindhoven. Met in de Heuvelstraat een druk doorgaand tweerichting verkeer. Kompleet met vrachtwagens.
Zoals op de foto te zien waren de trottoirs daardoor wat smal.

Het blijkt gelukkig dat de zes panden aan de linkerzijde, de noordkant van de straat, er nu nog steeds zo uitzien, in ongewijzigde vorm. (Afb. 3)
Met vooraan nog half zichtbaar het pand waar de kunsthandel Van Erp-Broekhans, tientallen jaren was gevestigd. 
Aan de rechterzijde bevindt zich nu de HEMA. Het intrigerende ‘Brand B’ op de Duitse foto blijkt ‘Brand Bier’ te zijn. Dat pand, Heuvelstraat 24a was het café van de heer  A.C.M. Franken (1887-1980). Getrouwd in 1910 met Joanna Hutten besloot hij na ruim veertig jaar wever geweest te zijn, om caféhouder te worden.
Maar de Duitse soldaten die hier pauzeren zullen bij hem geen biertje hebben mogen gebruiken.

Aan aantal van de gevels aan de zuidzijde van de Heuvelstraat, tot aan de Heuvel, zijn ondertussen dus wel verbouwd.
En Tilburg is weer een foto rijker over W.O.-II.

Tilburg Wiki:

Media