'Villa Tilburg' in Brandenburg (vervolg)

Die Weiße Villa in Woltersdorf (D) -

Als reactie op het artikel van Frans Kense over een ‘Villa Tilburg’ in Brandenburg (Duitsland), kwam ik vanmiddag in de ‘Märkische Online Zeitung’ van 9 september 2014, de hiernaast staande foto tegen, waarop diezelfde villa wordt aangeduid als “Weiße Villa”, in Woltersdorf. 

Vergelijk het met de foto bij het artikel van Frans en je ziet meteen dat het om dezelfde villa handelt.

Op de voorgrond staan twee ‘Heimatforscher’ uit de streek. 

Ik lees in het bijbehorende artikel over een stadswandeling in Woltersdorf, waarbij ik de volgende alinea letterlijk weergeef: 

‘Wenige Schritte weiter steht die "Weiße Villa". 1902 wurde sie von Karl Thielbörger errichtet. Dieser war der Schwager von Hans Knoch, der 1896 ein Kurhaus in Woltersdorf gründete - aus dem das heutige Evangelische Krankenhaus hervorging’.

Karl Thielbörger was belastingambtenaar en schrijver en werd geboren in Frankfurt a/d Oder in 1859 en overleed in Woltersdorf, waar hij ook werd begraven, in 1920.

Ik probeer nog contact te leggen met die ‘Heimatforscher’ om erachter te komen of ‘onze’ stad écht iets met de villa te maken heeft, of dat het op een of andere manier alleen maar om een ‘verbastering’ gaat, die Karl Thielbörger zelf heeft bedacht.

 

Louis Sparidans