Gepubliceerd 30-05-2015 10:52 Die vrijheid vind je in de stad toch niet?

Hoewel Henk Stout (1941) en Jet (1930) Stout-van Mier een huis in de Theresiawijk hebben, zijn ze het grootste deel van het jaar in de Beekse Bergen te vinden.

Interview en tekst door Freke Sens

Midden in vakantiepark Beekse Bergen staat de caravan van Jet en Henk Stout. Buiten staat het vol met vogelhuisjes en bloembakken, binnen staan kacheltjes en liggen speelkaarten op tafel. Wanneer er gevulde koeken op tafel komen roert papegaai Coco (55) zich.

Jet en haar toenmalige vriend kochten de zestig jaar oude hardhouten caravan zo’n twintig jaar geleden. Kort nadat haar vriend in 2008 overleed, ontmoette ze Henk, de taxichauffeur die haar naar haar dochter in Zeeland reed. Toen ze onderweg stopten schoot het Jet in haar been, midden op een trapje. Jet: “Hij zei: kom maar in mijn armen. Je kunt me vertrouwen.” Henk: “Ik heb haar nooit meer losgelaten.” Tijdens de kop thee die volgde, ontdekten ze dezelfde hobby’s te hebben: de natuur, vogels kijken en vissen. Jet nodigde hem uit eens langs te komen in de Beekse Bergen. Jet: “Een paar weken later stond hij met een bosje bloemen op de stoep. Twee jaar later zijn we getrouwd.”

Hoewel ze een woning in Theresia hebben, zijn ze zeven maanden per jaar op de camping te vinden. Henk: “De eekhoorntjes lopen hier af en aan. We zien hier boomklevers, bonte vliegenvangers, Vlaamse gaaien; het is onvoorstelbaar. Soms moet je de roodborstjes met je voeten opzij schuiven. Hoeveel dieren! Hoe vrij het hier is! Dat vind je toch niet in een aanleunwoning op één hoog in Tilburg?”

In tegenstelling tot Henk, die opgroeide in Rotterdam jarenlang in Drunen woonde, is Jet een echte Tilburgse. Ze werd geboren in Oud-Noord en verhuisde na haar eerste huwelijk naar de Zwartvenseweg in het buitengebied van Tilburg. Het houten huisje wat zij en haar man daar betrokken, had geen verwarming waardoor ’s winters alles bevroren was. Toen Jet hierdoor ziek werd, zorgde de huisarts ervoor dat ze een nieuw huis kregen in de Gouverneur Borretstraat in Theresia. “Maar ook daar heb ik altijd vogels in de tuin gehad.”

Jet zou Theresia niet meer verlaten; inmiddels woont ze al jaren in de Van Mierlostraat. “Voordat ik Henk leerde kennen nam ik dikwijls mensen uit de Van Mierlostraat mee naar de caravan. Daar zette ik ze in de lekkerste stoel. Eén van die mensjes vroeg ooit: ‘Waar ben ik nu toch beland? Ben ik op vakantie?’”

In Theresia zijn ze nog maar weinig te vinden. Vooral in de zomer gaan ze slechts één keer per week naar Tilburg om de post op te halen. Om de caravan te kunnen betalen, klust Henk bij als chauffeur en koerier. Henk: “Het zou verschrikkelijk zijn als dit zou wegvallen.”

Ondanks de liefde voor hun caravan koestert Jet ook warme gevoelens voor de Theresiawijk. “Theresia is altijd gezellig geweest. De laatste tijd is de wijk groter geworden, maar iedereen is nog steeds te goeder trouw.” Hoewel ze elk jaar opzien tegen de winter, waarin ze vanwege de kou noodgedwongen naar de Van Mierlostraat uitwijken, is het eenmaal daar altijd weer fijn. Jet: “Met Kerstmis en Nieuwjaar komen we allemaal samen in de ontmoetingsruimte. Dat is de gezelligheid van Theresia.”

 

Ontdek de Spoorzone:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: ODS013 Ontdek de Spoorzone 013 Theresia

  •   Ontdek de Spoorzone 013
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.