In Theresia gaan mensen anders met elkaar om

Vugt, Piet van (1941)

Piet van Vugt (1941) is barman in het Bruin Café van de Bijsterstede, in het hart van Theresia. Als bewoner kreeg hij ook te maken met de schaduwzijde van de wijk.

Interview en tekst door Freke Sens

Piet van Vugt werd geboren in Loven waar zijn vader een tuinbedrijf had. Zelf werkte hij onder meer als conciërge, elektromonteur en barkeeper, waarna hij werkmeester op de sociale werkplaats aan de Zevenheuvelenweg werd. Sinds zijn pensioen staat hij een paar keer per week vrijwillig achter de bar in het Bruin Café van Woonzorgcentrum de Bijsterstede. “Ik moet mensen om me heen hebben, dus heb ik altijd met mensen gewerkt.”

Piet wisselde niet alleen regelmatig van beroep, ook van adres. Voordat hij en zijn vrouw naar de Theresiawijk trokken, woonden ze een tijdlang in de Stokhasselt. Hoewel zijn vrouw het er naar haar zin had, was de verhuizing naar Theresia voor hem een opluchting. “In Theresia gaan mensen anders met elkaar om. Als je hier iets wilt organiseren, kun je dat meteen van de grond krijgen. Zo heb ik in onze flat jarenlang kaartavonden en busreisjes georganiseerd.”

In eerste instantie woonden hij en zijn vrouw in de Caloriestraat. Al gauw bleek dat de grond onder hun huizen vervuild was door de voormalige gasfabriek aan de Lange Nieuwstraat. “Toen we daarachter kwamen, wilden we er zo snel mogelijk weg”, vertelt Piet. Dat was echter lastig omdat de woningbouwvereniging de grond als schoon bestempeld had. Tot Piets grote frustratie. “Ik heb in onze achtertuin wel eens tot twee meter diep geboord. De lucht die uit de grond kwam… Dat was niet normaal. Je rook de benzeen.”

Toen ze na jaren alsnog in het gelijk gesteld werden, verhuisden Piet en zijn vrouw naar de Stedekestraat, op een paar minuten lopen van de Caloriestraat. “We wilden heel graag in Theresia blijven. In acht jaar tijd hadden we daar onze sociale contacten opgebouwd. Het is een rustige buurt met weinig criminaliteit. Bovendien ligt alles op loopafstand.”

Typisch aan Theresia is ook de saamhorigheid. “Iedereen is het altijd met elkaar eens. Als er iets gebeurt, kun je op elkaar terugvallen.” Hulp die hij ook kreeg tijdens de ziekte van zijn vrouw. Zij overleed begin vorig jaar, volgens Piet aan de gevolgen van de vervuiling aan de Caloriestraat.

De aanstaande veranderingen aan de rand van de Theresiawijk juicht hij toe. Hij is vooral blij met de nieuwe onderdoorgang. “De huidige tunnels zijn een godseuvel. Je moet helemaal omlopen.” Ook de Spoorzone is in zijn ogen een positieve ontwikkeling, vooral de horeca in het gebied. “Het is ideaal. Ik kom er zelf ook. Maar er moeten ook niet teveel cafeetjes komen. Dadelijk trekken die het centrum nog leeg.”

Ontdek de Spoorzone: