Vertelverhaoltjes uit Tilburg 110

Zoals verteld in vertelverhaoltje 109 was niet de stadsallure die Tilburg de stadsrechten opleverdemaar de zeer modern ogende Wollenstoffen fabricage .De Koning Lodewijk Napoleon had immers de fabrieken van Vreede en Van Dooren en Dams bezocht.

In 1809 was de familie Janssens al actief als Fabrikant.Laurent had een Fabriekshuis bij de Hasseltse Kapel.Hij woonde Hasselt491 en had met Maria Haens 8 kinderen gekregen,waarvan 3 zonen.Hij heeft grond gehad of kunnen kopen.Zijn oudste zoon is Landbouwer geworden en beide andere zonen Fabrikant.Jan en Frans hebben gewerkt in het fabriekshuis van hun vader als wever en droogscheerder           Bij iDecreet van 2 Mei 1809 werd de invoer van wol onbelast en de uitvoer belast.Vooral na inlijving bij Frankrijk ging.een bloeitijd voor Tilburg beginnen. 

Buitenlandse stoffen waaronder de Wollen stoffen mochtenniet ingevoerd worden.               Tijdens een bezoek aan Brabant informeerde Napoleon of Tilburg 50.000 Franse soldaten zou kunnen kleden.Dit werd door de Burgemeester en Fabrikant Martinus vn Dooren met ""OUI""bevestigd.

Naast de grote legerordes ging Tilburg voor de binnenlandse markt grovere artikelen produceren zoals baaien.karsaaien en duffels.