V&D en Tilburg (vervolg 1)

De Heuvelstraat,

Gelukkig, mijn pessimistische verwachting van een paar dagen geleden, is voorshands (nog) niet uitgekomen. Ofschoon ik nog moet zien dat het personeel ‘en masse’ veel loon wil inleveren, anders wordt het toch uitstel van executie.  

Ik dacht vorige week in de eerste plaats aan al het personeel. Tienduizend werknemers die maar zouden moeten zien te proberen om elders aan de slag te komen!  Mijn jongste zus Bep werkte er ‘vóór haar trouwen’ ook. Ze heeft er vooral goede herinneringen aan.  

Dat zouden de oorspronkelijke stichters van het concern, de vrome katholieke ondernemers, tevens zwagers van elkaar, Willem Vroom en Anton Dreesmann, die in 1887 hun eerste winkel onder de naam “Magazijn de Zon” in Amsterdam openden, nooit hebben kunnen voorzien. Willem Vroom was ouder dan Anton en daarom ging de zaak Vroom & Dreesmann heten, bijgenaamd ‘De Zon’. Willem hield zich met de financiële zaken bezig terwijl Anton voornamelijk de in- en verkoop voor zijn rekening nam.  

Hun beider katholieke achtergrond leidde tot kinderrijke families, waardoor er steeds voldoende zonen, broers en neven ter wereld kwamen om steeds weer nieuwe winkels te kunnen beginnen. Vrijwel alle familieleden zijn in de loop van de jaren daardoor aan een baan geholpen in het V&D-bedrijf na een gedegen opleiding waarbij Anton en Willem van dichtbij konden zien wat voor vlees ze in de kuip hadden.  

Zo werd in 1899, als eerste in Noord-Brabant, ook in Tilburg een “Magazijn de Zon” geopend in de Heuvelstraat, aan de zuidkant, ongeveer tegenover daar waar korte tijd daarna de ‘echte’ V&D, aan de noordkant werd gebouwd.   Op bijgaande afbeelding, met de Heuvelse kerk op de achtergrond, zou op de zijgevel (bovenaan) nog het begin van de letters ‘De Zon’ te zien zijn.  

 

Louis Sparidans

 

Tilburg Wiki