Kermisgeld ging naar Pillot en De Wekker

Fotonummer 002998

 Vroeger, in de jaren vijftig van de vorige eeuw, kreeg je kermisgeld. Als zakgeld om op de kermis op te maken, zo je wilde. Een pakje shag kostte 1,25 gulden zonder vloei. Een Prisma pocketboek was ook 1,25. Niet elk gezin kon kinderen van kermisgeld voorzien uit zuinigheid. Laat staan dat men een vakantie ver van huis kon vieren. Wij hadden het geluk dat er ooms en tantes waren met een boerenbedrijf. Wij hadden daardoor een geweldige vakantie !

Een paar keer, herinner ik mij, heb ik mijn kermisgeld besteed aan boeken. Ik liep tijdens de kermisdagen door de Willem II straat de Telegraafstraat in. Om de hoek in de etalage van boekhandel Pillot lag een afgeprijsde 6-delige serie fotoboeken van de Tweede Wereldoorlog. “The war in pictures” van Odhams in Londen, voor 15 gulden. Met slechts 5 gulden op zak had ik dus veel te weinig. Toch liep ik enthousiast binnen en vroeg of de delen ook los te koop waren. Blijkbaar was mijnheer Pillot getroffen door mijn enthousiasme en vroeg mij, “heb je echt maar 5 gulden bij je? Laat eens zien”.  Ik kreeg de hele serie van hem voor die vijf gulden. Ik was dolgelukkig.

Een keer zag ik bij boekhandel De Wekker, ook in de Willem II straat, in de etalage een prachtig boek staan voor een zeer lage prijs. Welke prijs weet ik niet meer. Maar wel weet ik dat het een boek was in een prachtige linnen gesteendrukte kaft met een omslag. Het heette Twee jaar voor de mast. Het boek kocht ik gewoon omdat het mooi was. Bibliofiel heet zo iemand geloof ik. Het heeft nog ruim dertig jaar geduurd voor dat ik het las. Het bleek een beroemd werk te zijn van de Amerikaan Richard Henry Dana, die een reis van twee jaar maakt van Boston naar de andere kant van Amerika. Ik las het in de jaren negentig pas ‘in één adem uit’. Prachtig verslag van een goed schrijver.

Nu lees ik als vrijwilliger voor, voor blinden in een studio. De voorgelezen boeken zijn losbladig; bij de rug losgesneden. Deze losbladige exemplaren mogen wij voorlezers meenemen. Ik kan het niet laten; de rug van het boek wordt vakkundig gelijmd met een verbandgaasje dus …….   Bibliofiel hè?

 

Pillot en De Wekker, voor mij als jongen, markante boekwinkels in de Willem II straat.

Tilburg Wiki: