Gepubliceerd 01-02-2015 23:17 Een meisje op kantoor van Eras textielfabrieken.

Goirkestraat in 1955, ongeveer. Als kleine jongen kijk ik nieuwsgierig door het raam van een kantoor. Een ruit van melkglas met aan de rand een strook van gewoon glas.  Je kunt door het smalle stukje toch kijken. Op het kantoor, aan een bureau,  zit een meisje  gebogen over haar werk. Een aardig meisje, een jonge vrouw, zij kijkt vriendelijk. Zij ziet mij staan. Groet kort met haar hand. Meteen daarna gaat zij verder met haar schrijfwerk, heel serieus. Het is het kantoor van textielfabriek  Eras aan de Goirkestraat. De kantoorruimte is somber; het licht door het melkglas is de enige verlichting. Er staan donkere eikenhouten bureaus. Een leuke jonge vrouw die naar míj zwaait ! Voor haar ben ik niet meer dan een silhouet van een kleine jongen door het melkglas….. De fabrieken van Eras zie je overal. Als je in de Van Hogendorpstraat, Wittebollestraat of Kapelstraat staat, je kijkt tegen een hoge doodse gevel met fabrieksramen aan. Alleen in de Goirkestraat, met een statiger gevel, staat het kantoor.

Als kleine jongen help ik wel eens mee in de bakkerij van Nico Smulders aan de Goirkestraat.  Ik mag, op de bakfiets, houtkrullen ophalen bij houthandel Appels verderop in de Goirkestraat. Achter in de bakkerij staat een grote oven. Ik schep de houtkrullen er in.  Een grote hoop krullen dreigt de vlammen te doven totdat met een plof het vuur onder de rokende stapel tot uitbarsting komt. In de bakkerij wordt hard gewerkt. Roggebrood is Smulders’ specialiteit. Bakker Nico Smulders heeft een aantal klanten die hij speciaal, met het verse roggebrood, op de bakfiets bedient. Ik mag op de klep van de bakfiets meerijden. Voor het kantoor van de fabriek van Eras gaat Nico naar een klant. Steevast glijd ik van de bakfiets en loop dan naar het kantoorraam van de fabriek van Eras. Ik kijk door de smalle doorzichtbare rand van het melkglas naar de jonge vrouw. Haar hand zwaait even. Zij vervolgt haar bureauwerk. Hoe vaak ik dit heb gedaan weet ik niet. Het beeld is mij in elk geval altijd bijgebleven.

Mijn acht jaar oudere broer is geslaagd voor zijn onderwijzersakte. Hij heeft verkering, hoor ik van mijn broertjes. Hij zal zijn nieuwe vlam een keer mee naar huis nemen, haar voorstellen.  Wij jongere broertjes zijn erg benieuwd. Wij zijn met zevenen, allemaal jongens. Geen zusjes. Een meisje is voor ons een bijzonder ‘fenomeen’. Wij zijn erg benieuwd. Als hij met haar binnenstapt staat mijn hart even stil, mijn mond kan geen woord uitbrengen. Naast mijn broer staat zijn meisje. Míjn ijverig werkend meisje van het kantoor……  van Eras in de Goirkestraat.

 

Het meisje van Eras’ kantoor is, gelukkig, al héél lang mijn schoonzus. Later hebben wij er vaak over gepraat; de kleine jongen die even keek door de smalle strook glas van het raam…….en genoot van een handgroet. 

 

Tilburg Wiki:

Tilburg op de Kaart:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: H. Eras Zonen textielfabrieken

  •   Frans de Croon
  •   6    0    0 

Reacties

Daan Eras schreef op 14-04-2015 23:03
Hallo Frans. Mooi verhaal over je schoonzs. Staat zij bij toeval op de foto in de beeldbank van hrt Regionaal Archief? Op die foto staat een telmachine, dat ik van mijn vader heb geërfd, daarzou zij mee gewerkt kunnen hebben..http://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoeken-in-databases/beeldonline-fotos-kaarten-etc/weergave/search/layout/result/indeling/detail/q/zoekveld/kantoor%20eras?zoeken=Zoek

Frans de Croon schreef op 15-04-2015 08:48
Dag Daan,
Je link met regionaalarchief werkte niet geheel. Ik heb de foto met je telmachine prominent in beeld, denk ik, toch gevonden. Alleen, deze foto is uit 1919. De foto is te oud om daar nog nu levende mensen op te vinden, denk ik.

Gerard de Croon schreef op 28-04-2015 11:12
Dag Daan,
Leuk dat je gereageerd hebt op het artikel van mijn zwager Frans de Croon. Ik zal me even voorstellen: ik ben het meisje dat op het kantoor zat bij Eras. Ben jij een broer of een zoon van Jan??? Eras. Ik twijfel aan de voornaam. Er waren toen mijnheer Gerrit, mijnheer Hans (zoon van Gerrit), Mijnheer Koos en Mijnheer Jan. Het is intussen wel 60 jaar geleden dat ik daar als steno-typiste werkte. Ben benieuwd naar je antwoord. Nel de Croon-Meijnckens

jeroen van dijk schreef op 20-11-2015 21:44
Grappig, van dat bureau bij Eras.
In die villa an de Gooirkestraat woonde Harrie Eras, een neef van mijn vader. Ik ben er ooit binnen geweest toen Harrie nog leefde.
Het monumentale eikenhouten bureau is in ons gezin terecht gekomen rond 1940.

Daan Eras schreef op 26-11-2018 23:39
Hallo Nel de Croon-Meijnckens,
Ik ben de 2e zoon van ‘meneer Koos’. Alle broers Eras die u noemt zijn inmiddels overleden, net als mijn neef Hans. U moet inmiddels dan ook op een aardige leeftijd zijn gekomen.
Sorry, dat ik zo laat reageer, maar ik was m’n inlogwachtwoord kwijt.

Gerard de Croon schreef op 28-11-2018 13:56
Beste Daan,

Hartelijk dank voor je reactie. Ik ben inderdaad aardig op leeftijd t.w. 80 jaa.
Met vriendelijke froet

Nel de Croon-Meijnckens


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • Vanaf het kerkhof van Het Goirke zicht op de door klimop begroeide oude bakkerij.

  • Oude opname van Eras fabrieken. Opname ook te zien als nr. 00575 R.A.T. Tilburg.

Gerelateerde verhalen