De dierentuin in 1938

Entree

Nog niet zo lang geleden brachten mijn vrouw en ik een bezoek aan de Rotterdamse dierentuin ‘Blijdorp’. Een zeer plezierige dierentuin om wat rond te wandelen en eenmaal bij de giraffen aanbeland kon ik het niet laten om op te merken : ‘Ja, die hadden we vroeger in Tilburg ook’.  

Ik herinner het me nog goed, want het was de eerste keer dat ik destijds een dierentuin bezocht. Ik zal rond een jaar of tien zijn geweest.  

Tilburg had destijds namelijk, van 1932 tot 1973, een heuse dierentuin: het ‘Tilburgs Natuur Dierenpark’, dus gedurende ruim veertig jaren. Ik ben er een aantal keren geweest, ofschoon .... ook weer niet zó vaak: onze pa vond het eigenlijk ‘te duur’. Ik heb het dan over de jaren eind veertig, begin vijftig van de 20e eeuw.  

Het was een prachtige dierentuin! Gelegen aan de Bredaseweg, nabij de kruising met de Baroniebaan, ter hoogte van de ‘Oude Warande’.  

Het park opende zijn deuren in 1932 en was een huwelijkscadeau van Johan Burgers (jawel, de toenmalige eigenaar van Burgers Zoo) aan zijn dochter en haar Tilburgse man. In 1946 kwam het park in handen van C. van Dijk & Zonen die ook al het park hadden helpen te ontwikkelen.  

In 1973 sloten evenwel weer de deuren. De exploitatie ervan was ‘te duur’ geworden om nog rendabel te kunnen zijn.  

Elders op deze site zijn al meerdere verhalen over deze dierentuin gepubliceerd, dus ik laat het hier bij.  

Wel voeg ik nog een filmpje toe uit 1938, welk ik bij het RAT aantrof, mede omdat 1938 ook mijn geboortejaar is. Een bezoekje van ene familie Verheijen aan de dierentuin. Heel bijzonder! 

Welke particulier kon zich immers in dat jaar al een filmapparaat veroorloven? Die waren er niet veel.  

 

Louis Sparidans  

 

Tilburg Wiki:

Media