Dagboek Mandos (20 en slot)

Koningin Wilhelmina op bezoek in Tilburg,

Tussen de bevrijding van Tilburg en het einde van WO-II  (4)  

Tilburg mag dan al op 27 oktober 1944 zijn bevrijd maar de oorlog was nadien zeker nog niet over. Nog dagelijks vlogen V-1’s en V-2’s over met alle verwoestingen en slachtoffers van dien. Ik schreef er al eerder over.

Bijvoorbeeld:  op 1 februari 1945 viel in de Minister Talmastraat een neerstortende V-1. De gevolgen waren dramatisch: 22 doden. Daags daarna, op vrijdag 2 februari 1945 viel er opnieuw een V-1, nu op het pension Huize Mariëngaarde. Wederom 22 doden.

Misschien zijn er ná de bevrijding van Tilburg wel meer slachtoffers in Tilburg gevallen dan tijdens de échte oorlogsjaren gedurende de periode mei 1940 t/m oktober 1944 ?

Toch veroorloofde zich de toenmalige koningin Wilhelmina om in die periode ook Tilburg te bezoeken en wel op zondag 18 maart 1945. Zie de foto hiernaast, voor het oude stadhuis aan de Markt. De schrijfster van het dagboek, mevrouw Maria (Miet) Mandos-Knegtel, was er overigens niet erg van onder de indruk.

Bij het Regionaal Archief las ik daarover:  ‘Om haar solidariteit te tonen met de nood onder de bevolking, was de koningin sober gekleed: kaplaarsjes, een bontmutsje en een oude jas.’

Dagelijks komen er vliegtuigen over Tilburg, richting Duitsland, om daar te bombarderen. ‘Wat zal het er daar in Duitschland toch uitzien’ concludeert mevrouw Mandos op 21 maart 1945, een bijna zomerse dag aan het begin van de lente.

Maar vooral de angstige onzekerheid overheerst dagelijks: wanneer zal de oorlog toch eindelijk afgelopen zijn?  Radio ‘Herrijzend Nederland’ bericht weliswaar dagelijks dat er opnieuw gebieden zijn bevrijd maar noemt daarbij meestal geen plaatsnamen. ‘Niemand mag de grote rivieren oversteken, behalve militairen’, zo staat in het dagboek te lezen op 7 april.

Op 2 mei wordt officieel bekend gemaakt dat Hitler dood is. Dagelijks vinden er nu al even voedseldroppings plaats in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Leiden.

‘Eindelijk (op 5 mei) is dan de bevrijding gekomen. Op den Heuvel worden vreugdevuren ontstoken, het verduisteringsmateriaal en de verkeersborden van de Tommy’s worden hiervoor afgebroken. De stellage van de Engelschen verkeersagent brandde als als een vreugdefakkel. Vader komt thuis van de Liedertafel en aangedaan feliciteert hij mij. Met een 1/2 flesch champagne wordt deze vreugdeavond besloten’. 

 

Louis Sparidans