Gepubliceerd 31-07-2014 19:00 Heukelom

Op amper twee kilometer afstand van Tilburg ligt het buurtschap ‘Heukelom’. Gisteren was ik er weer even en ik was meteen weer ‘verkocht’.  

Het café van Mie Pieters aan de Laag Heukelomseweg no. 13, eigenlijk ‘Jagers- en Visschers Lust’ geheten, nog uit de tijd dat Lowieke van den Bergh (de textielfabrikant) er eigenaar van was. Het was ‘zijn stekkie’ om uit te blazen na een jachtpartij in de omgeving. Maar er werd ook gevist in de Leij, die vlak naast het café stroomde. Daar wordt het overigens ‘Voorste Stroom’ genoemd.  

We praten dan wel over pakweg zo’n honderd jaar of meer geleden. Mie Pieters is al lang dood; ze stierf op 82-jarige leeftijd, altijd ongetrouwd gebleven, in 1936, in het RK Gasthuis in Oisterwijk.  

Ik fietste er vroeger wel eens rond, zo’n zestig jaar geleden; en in een aantal opzichten is er niet veel veranderd.  

Wel heel leuk, dat er tegenwoordig een ‘Heukelommetje’ is uitgezet (mooi gevonden trouwens!), een wandeling van ongeveer twee kilometer. Het ligt midden in ‘het gebiedje’ Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven, voor veel Tilburgers goed bekend. Een paradijselijk plekje!  

Heukelom is eigenlijk een gehucht, maar vergis je niet, het bestaat al sinds 1192 en werd toen ‘Huclum’ genoemd, te verklaren als een ‘hoeve’ bij een (graf)heuvel.  

Met dank voor (een deel van) de info aan ‘Het Brabants Landschap’.  

 

Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Heukelom Koningshoeven (Tilburg) Leij Mie Pieters Van den Bergh wandeling

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • op amper 2 km afstand van Tilburg

  • ook wel bekend als Jagers- en Visschers Lust   © Louis Sparidans

  • een van de slechts een paar weggetjes

  • vanaf het bruggetje gezien

  • affiche van het 'Heukelommetje'

Gerelateerde verhalen