Recycling anno 1939

Rijwielplaatjes

Vaag in mijn herinnering wist ik van de rijwielplaatjes die men een aantal jaren ieder jaar moest kopen voor drie gulden, maar er waren voor de minderbedeelden ook kosteloze. In 1941 werd die belasting afgeschaft, maar op de fiets van mijn moeder (een Leeuwin) zat er nog een, toen ik die fiets mocht gaan gebruiken omdat ik in augustus 1953 aan mijn eerste baantje als leerling-banketbakker begon.

 

Onderstaand ingezonden stuk deed me daar weer aan denken. En aan mijn moeder natuurlijk die in maart 1945 overleed. Mijn vader heeft toen jaren op haar fiets gereden, maar kocht toen een nieuwe Voor zichzelf. Op afbetaling, dat wel.

 

Ingezonden stuk in de Nieuwe Tilburgsche Courant  van 25 juli 1939

Geachte redactie,

Zoudt U zoo vriendelijk willen zijn om onderstaand in Uw veelgelezen blad op te nemen? Bij voorbaat onzen dank.

Aan de Inwoners van Goirle en Riel.

Oude rijwielplaatjes bij vrachten,

Schenken velen nieuwe levenskrachten!

Wij naderen weer den eersten Augustus, den dag, waarop de verwisseling van de oude rijwielplaatjes moet plaats hebben.

Wat zullen de bezitters met het voor hen waardeloos geworden plaatje doen ?

De ongeveer drie miljoen afgedankte exemplaren kunnen nog een goede plaats vinden, want U weet toch zeker, dat het de vereeniging tot bevordering der belangen van Tuberculosepatiënten in Nederland is, die reeds een negental jaren zich beijvert om alle metalen, zooals plaatjes, ander koper, lood, tin, zink, zilverpapier,capsules van flesschen, bruikbare luidsprekers en radiotoestellen in te zamelen, terwijl de baten ten goede komen aan on- en minvermogende tuberculoselijders (lijdsters), ongeacht kleur of richting?

Ons comité, wat zich het lot van al dezen aantrekt, heeft dan ook gemeend, het mooie werk te moeten steunen.

Vandaar, dat zij een beroep doet op onze bevolking om alle metalen voor het goede doel te offeren. Breng een en ander daar, waar deze raambiljetten hangen of aan onderstaand adres. . Wij danken U reeds bij voorbaat!

Voor het comité:

WILLEM SMULDERS, Hilvarenbeek

 

 

Henk van Mierlo

 

 

Nuenen

 

 

Afb. Rijwielplaatjes ergens van internet geplukt.