Gepubliceerd 20-06-2014 13:28 Familie Hamers-Stovers

 

 

Uit het familiealbum van Tiny en Jet Hamers-Stovers

 

Familiegegevens

 

Tiny Hamers werd in 1928 te Tilburg geboren als derde van vier kinderen van Joaneke Hamers en Jans Nieuwlands.

Jet Stovers werd eveneens in 1928 te Tilburg geboren. Zij was de jongste van het drie kinderen tellende gezin van Bart Stovers en Anna Rijnen.

Jet en Tiny trouwden in 1957 en kregen één kind, een dochter, die ze Marjo noemden. Inmiddels heeft het echtpaar twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen, hun grootste schatten.

 

 

Familieverhaal

 

 

Herinneringen van een chauffeur-tuinman

 

 

Tiny: "Mijn vader kwam uit Udenhout en was eigenlijk een fijne suikerbakker totdat hij ons moeder tegen het lijf liep. Bij haar thuis hadden ze een kruidenierszaak, aan het Julianapark - dat was toen het einde van de stad. Op die manier is mijn vader kruidenier geworden. Moeder deed het winkeltje, maar dat was maar bijzaak. Het was zo'n kletswinkeltje, zoals er toen zoveel waren in de buurt, daar moeste het niet van hebben. Mijn vader had klanten in Udenhout, Loon op Zand en Berkel-Enschot, daar ging hij met paard en wagen langs."

De vader van Jet, zo vertelt ze met hulp van Tiny, had een drukkerij aan de Groeseindstraat. "Er zat veel reclamewerk bij. Textielververij 'De Regenboog' was z'n eerste grote klant. Het is eigenlijk ontstaan in de crisisjaren." Vader Stovers kreeg na 25 jaar werken op de kartonnagefabriek zijn ontslag. En zoals er tegenwoordig mensen om dezelfde reden ZZP-er worden, zo begon hij als kleine zelfstandige met een drukkerij van geboortekaartjes. "Dat was nog in een schuurtje aan de Dr. Cuijpershof."

Jet en Tiny leerden elkaar rond 1947kennen op een dansavond. Ze hebben het over 'clandestien dansen op de zolder van de timmerwerkfabriek van Van de Ven aan de Leonard van Vechelstraat'. Tiny lachend: "We zaten daar op grote stapels planken rond de dansvloer. Op een gegeven moment had ze 'n splinter in d'r bil, die moest ik eruit trekken - zo is het begonnen."

Hij haalt een paar vergeelde krantenknipsels voor de dag. Ja, hij heeft een paar keer de krant gehaald. De eerste keer al amper 7 jaar oud . "Door onze hond in m'n gezicht gebeten, kijk je kunt het nog steeds zien." Hij heeft het verhaal al eens eerder op papier gezet voor Het Geheugen van Tilburg.

 

 

Roomse familie

 

Terwijl Jet voordat ze ging trouwen thuis meewerkte in de drukkerij, hielp Tiny zijn vader bij het bezorgen van de kruidenierswaren. Maar hij zag zich niet als opvolger. "Mijn vader was tijdens de oorlog diverse klanten kwijt geraakt en na de oorlog kwamen de grote winkels op. Dus daar lag voor mij geen toekomst. Maar ja, we hadden al jaren verkering, en ik had geen baan."

Via zijn zwager vond hij werk bij garage Bols en Kooiman. Maar ideaal was het niet. En toen, op een mooie dag in 1956 bij het lezen van de krant, viel zijn oog opeens op een kleine advertentie waarin ze vroegen om een 'chauffeur-tuinman' bij de bekende Tilburgse textielfabrikantenfamilie Diepen. "Die hadden een groot woonhuis aan de Korvelseweg. Het koetshuis waar m'n auto stond, staat er nog. De oude weduwe Diepen-Berghegge leefde er met twee ongehuwde dochters, Ria, de oudste en Rees, de jongste. Mevrouw heeft me gekeurd en aangenomen." "Daar hebben ze 'ne goeie mens van jou gemaakt", zegt Jet lachend. "Hij heeft nog nooit zoveel gebeden als toen." "Het was een heel Roomse familie", licht hij toe. "Maar goed, het was een discreet baantje. Ik kan niet alles vertellen."

Het was ook een aardige baan. "Op de eerste plaats moest ik de tuin bijhouden - die liep helemaal van het huis aan de Korvelseweg tot aan de Sacharias Jansenstraat. Moesten ze ergens naar toe, dan was het eerst even omkleden en dan gingen we rijden." In het begin reed hij een Ford Consul, daarna een Fiat 1400. Niet bepaald sjieke auto's als je denkt aan de Buicks en Jaguars van andere fabrikanten en aan het vermogen van de Diepens. "Ze lieten het er niet dik bovenop liggen", legt Hamers uit. "Later hebben ze wel een Rover 100 aangeschaft, een degelijke, schitterende auto - daar heb ik tot het laatst toe in gereden."

 

Gefusilleerd

 

Het zal rond 1958 geweest zijn dat de familie Diepen verhuisde naar de Delmerweg, vlakbij de Oude Warande. "Ze vonden de Korvelseweg te druk worden en hadden daar 40 hectare bos liggen, tot aan Boerke Mutsaers. Er woonden al verschillende andere leden van de familie Diepen. Onder anderen Lien Diepen die met Rob van Spaendonck was getrouwd, de verzetsman die gefusilleerd is in de Loonse en Drunense Duinen - net zoals Wim Berkelmans die met een nicht van mij getrouwd was."

Ondanks de verhuizing kwam Tiny Hamers nog regelmatig op de Korvelseweg. "Ik werkte hoofdzakelijk in tuin en bos, maar m'n eerst klus was 's morgens om half negen, ook op zondag, de dames Diepen naar de Capucijnenkerk brengen. Terwijl zij in de Mis zaten haalde ik de spullen op die ze besteld hadden bij de slagerij en groentenboer. En waren we weer thuis dan was het: pakje uit, pet af, overall aan." Lachend: "Ze hadden daar een grote bel waarmee ze belden als ze me nodig hadden, want ze wisten natuurlijk niet waar ik ergens in het bos aan het werk was."

 

Lourdesgrot

 

Het terrein van Diepen grensde aan de toenmalige Tilburgse Dierentuin. Het gebeurde wel eens dat daar apen ontsnapten en dat Hamers mee moest helpen ze te vangen. Ja, de chauffeur-tuinman was breed inzetbaar. Zo moest hij ook een Lourdesgrot bouwen."Aan de Korvelseweg hadden ze ook een Lourdesgrot gehad." Met name Ria, de oudste dochter, was 'verschrikkelijk katholiek'." Ze zat in het Marialegioen. Ik heb haar verschillende keren naar Schiphol moeten brengen als ze naar Ierland ging, waar het hoofdkwartier van het Marialegioen zat. Ze bracht vaak rozenkransen voor me mee."

Hamers reed de dames Diepen regelmatig naar verjaardagen en andere familiebijeenkomsten in Nederland en België. "Voordat we vertrokken werd er eerst een rozenhoedje gebeden voor een veilige reis - dus ik heb genoeg gebeden! Ria heeft trouwens ook een tijd in een klooster bij Keulen gezeten. Ik heb ze daar wel eens opgehaald met Kerstmis, want dan was het kerstdiner. Maar ze is niet lang in het klooster gebleven." Wellicht was ze zelfs voor de nonnen te vroom.

 

Conciërge

 

Begin jaren zeventig begon Hamers zich zorgen te maken over zijn baan. Niet zo vreemd, want de textielfabriek werd gesloten en de weduwe Diepen had ook niet het eeuwig leven. "Ik was bang dat ik op straat zou komen na haar overlijden. Dus ik ben uit gaan kijken naar ander werk."

En dat vond hij: "In 1975 ben ik conciërge geworden bij de 2e LTS aan de Wandelboslaan." Hij maakte de enorme groei mee en de verhuizing naar Tilburg-Noord. Hoe anders is de situatie nu, zegt hij: "Volgend jaar wordt het gesloten bij gebrek aan leerlingen."

Zelf moest hij vanwege hartproblemen het werk al neerleggen in 1985. Sindsdien zit hij thuis. Hobbies zat - van zijn bloementuin tot zijn vrijwillligerswerk bij de Lokale Omroep Goirle. "Ik heb nog camerwerk gedaan bij de Zaligverklaring van Peerke Donders in Rome!"

We kijken naar de foto's uit het familiealbum. Op de eerste bladzijde al zie je hem als tuinman, in gesprek met de weduwe Diepen vlakbij het koetshuis waar z'n auto stond. Mooie foto's - ze zouden wel eens gemaakt kunnen zijn door Rees Diepen, de jongste dochter die een bekend fotografe werd. Een paar bladzijden verder zien we de fraaie villa die de familie Diepen aan de Belgische kust bezat, in het sjieke Duinbergen (gemeente Knokke-Heist). "Daar hebben we zelf ook wel eens mogen logeren. We hadden een eigen verdieping en de huishoudster die ook meegekomen was moest dan ook voor ons koken." Ja, Tiny en Jet kunnen terugkijken op een mooi leven...

 

 

 

 

 

 

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: familiegeschiedenis

  •   Joep Eijkens
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.