Het Leijpark krijgt theeschenkerij en O.L. Vrouwenbeeld (1939)

Fotonummer 025810

Ik heb iets met het Leijpark. Ik ben er vaak doorheen gewandeld of gefietst en heb er soms zitten vrijen. Bovendien heb ik mooie herinneringen aan het afscheidsconcert van de RK Veulpoepers BV en aan enkele keren Festival Mundial, meestal in de stralende zon. 

En toen we dachten dat mijn -inmiddels overleden- dochter Jeannette genezen was van haar  borstkanker, werd er voor gezorgd dat zij met de familie een ballontocht kon maken, die vertrok van uit dat park. Ik ging niet mee, maar hield -met een aantal anderen- de mand aan de grond totdat de ballonbestuurder het sein gaf dat de ballon kon opstijgen.

Het Leijpark werd in de jaren dertig aangelegd in het kader van de werkloosheidsbestrijding (de DUW noemde mijn vader dat) en naderde in 1939 zijn voltooiing.

Nog  even voor alle duidelijkheid: Ik ben geboren in 1939 en ben -benieuwd naar wat er in dat jaar gebeurde- via de website van de Koninklijke Bibliotheek (kranten.Delpher.nl) de Nieuwe Tilburgsche Courant uit die tijd aan het doorspitten.

En in de krant van 24 april 1939 zag ik -al of niet toevallig- twee artikeltjes naast elkaar staan, kennelijk ontleend aan de agenda voor de gemeenteraad, die vrijdag de 28e,

Het eerste was het voorstel om van een opgekochte boerderij in het park aan de Driehuizendijk een gezellige theeschenkerij te maken. De Driehuizendijk is –sterk ingekort- nog steeds op de kaart te vinden als zijweg van de Leijweg bij het volkstuinencomplex aldaar. Zie hiernaast de foto’s van vóór de verbouwing uit 1920 en1938
“In verband met de aanleg van de Ringbaan-Zuid en het Leijpark kwam een groot deel van de Driehuizendijk te vervallen. Driehuizendijk 2 was een boerderij, bewoond door de familie Priems. Na de aanleg van het Leijpark in 1939 werd de boerderij verbouwd tot theeschenkerij, en kreeg toen als adres Leijpark 2”  Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).

Het tweede was een aanvraag voor het oprichten van een monument voor Onze Lieve Vrouw ter Baan (maak dat we richtig gaan) in het kader van een 40 jarig priesterfeest . Het monument moest aan een snelverkeersweg worden opgericht. Dat werd dus de Ringbaan Zuid op de hoek van (toen nog) de Beekse dijk.
De boerderij, werd inderdaad verbouwd, maar in 1941 alweer gesloopt, het Lieve Vrouwenbeeld staat er nog steeds. U vindt in het Leijpark op de hoek van de Ringbaan Zuid en de Prof. Van Buchemlaan.

 

Ziehier de beide artikelen uit de Nieuwe Tilburgsche Courant van 24 april 1939

EEN GEZELLIG ZITJE IN HET LEIJPARK.

De boerderij wordt een theeschenkerij.

Bij het aankoopen van de gronden van de familie Priems-Claassen voor den aanleg van het park langs de Leij, werd de gemeente eigenares van de boerderij, staande aan het thans in de parkaanleg  opgenomen gedeelte van den Driehuizendijk.

B. en W. hebben destijds den Raad niet voorgesteld deze boerderij af te breken, omdat zij hun uitstekend geschikt leek om te worden verbouwd tot een theeschenkerij, een inrichting, waaraan in een parkaanleg van dezen opzet ongetwijfeld behoefte zal bestaan.

Nu de parkaanleg nagenoeg is voltooid, achten B. en W. de tijd gekomen aan dit denbeeld uitvoering te geven.

B. en W. hebben 'n plan voor de verbouwing van de boerderij tot een theeschenkerij.

Bij het ontwerpen van dit plan is er zooveel mogelijk naar gestreefd het karakter van de boerderij te behouden.

Aangezien het de bedoeling is, dat de exploitant van de theeschenkerij het pand tevens zal bewonen, is in het plan een woonruimte ontworpen, waarvoor zal dienst doen het gedeelte van de boerderij, dat ook als zoodanig in gebruik is geweest. Behoudens het uitbreken van enkele bedsteden en het aanbrengen van kasten kan dit gedeelte ongewijzigd blijven, met dien verstande, dat de noodige vernieuwingen en herstellingen zullen moeten worden aangebracht.

De eigenlijke theeschenkerij is gedacht ter plaatse van de voormalige stal van de boerderij, terwijl ter plaatse van de schuur een overdekt terras, de toiletten, een bergplaats ten behoeve van de inrichting zelf en een ruimte voor berging van tuingereedschappen voor onderhoud van het Leijpark zijn geprojecteerd.

De kosten van de verbouwing met inbegrip van het aanbrengen van de noodige herstellingen en voorzieningen worden geraamd op f 9200.-.

Daar het in het voornemen ligt de inrichting te verhuren en verwacht kan worden, dat een behoorlijke huur zal kunnen bedongen, worden kan het te voteeren bedrag als rendabel worden beschouwd.

Opgemerkt zij, dat de kosten van een nieuw te bouwen inrichting, waarvan de afmetingen gelijk zouden zijn aan die van de boerderij, naar raming zouden bedragen f 13.000.

B. en W. stellen den Raad- voor in de vergadering van Vrijdag a.s. tot het verbouwen van de betreffende boerderij tot een theeschenkerij overeenkomstig het door hen overgelegde plan te besluiten en daarvoor een crediet van f 9200.- beschikbaar te stellen.

 

 

LIEVE VROUWE MONUMENT BIJ HET LEIJPARK.

„O.L. Vrouw ter Baan".

Bij gelegenheid van zijn 40-jarig priesterfeest is door een daartoe opgericht comité aan Dr. P. C. de Brouwer een bedrag geschonken met de bedoeling daarvan aan een snelverkeersweg een monument op te richten, toegewijd aan O.L. Vrouw, onder de titel „O.L. Vrouw ter Baan".

Als geschikte plaats komt daarvoor in aanmerking 't terrein aan de zuid-oostzijde van het ontmoetingspunt van den Beekschedijk met de Ringbaan-Zuid in aansluiting met het Leijpark.

Deze grond maakt deel uit van het park aan de Leij en tegen het opstellen van het monumentje, dat behoorlijk past bij den toegang tot het Leijpark en tegen de plaatsing waarvan de Schoonheidscommissie geen bedenking heeft, bestaat dan ook geen bezwaar.

De kosten van de aanleg en onderhoud van de beplanting, welke aansluit aan en de achtergrond vormt van het monumentje, kunnen als onderdeel van de beplanting van het Leijpark voor rekening der gemeente worden genomen.

Op grond van het vorenstaande stellen B. en W. den Raad voor in de vergadering van a.s. Vrijdag aan Dr. P. C. de Brouwer te Hilvarenbeek kosteloos in gebruik te geven een perceel grond, groot ongeveer 5 M2.

 

 

Henk van Mierlo

 

Nuenen

 

 

Afbeeldingen: Beeldonline RAT en  standbeelden.vandekrogt.net

Media