Bertus

'Was getekend -

‘Zoek de 10 verschillen’. Wie kent hem niet?  Bertus!   

Al jaren plaatst het Brabants Dagblad, ook in de Tilburgse editie, zijn tekeningen. Telkens twee tekeningen, naast of onder elkaar, die op het eerste oog helemaal aan elkaar gelijk zijn. Maar toch, er zijn steeds tien verschillen.  

Bertus, een Gravenaar (zoals ik en bovendien ook nog van dezelfde leeftijd) doet dit al jááren. Ruim veertig jaar geleden is hij hiermee begonnen in onze (eigen) regionale krant ‘De Gelderlander’ en intussen heeft hij er al meer dan 12.000 (!) gemaakt. Geleidelijkaan voor (bijna) alle kranten van het Wegener-concern.  

Wat een productie en wat een inspiratie, elke keer weer. Helder en eenvoudig en toch heel veel details. Meestal ook nog met een vleugje humor.  

En dat ze veel bekeken worden, blijkt wel uit het feit dat hij één keer een ‘foutje’ maakte. Er waren toen per ongeluk niet tien maar ‘slechts negen’ verschillen zichtbaar. Nou, dat hebben ze op de redactie geweten: de telefoon stond ‘roodgloeiend’.  

Bij menige Tilburger zal het begrip 'zoek de 10 verschillen' dan ook wel in zijn of haar geheugen staan gegrift.

Dertig jaar geleden (in 1984) verscheen er ook een bundel van zijn werk. Zie afbeeldingen daarvan hiernaast.

Afgelopen zaterdag is er een expositie geopend in ons (eigen) Graafs museum, geheel aan hem en zijn werk gewijd. Ruim veertig jaar lang!  

Tijdens de opening van ‘zijn’ expositie werd er uiteraard ook een foto van hem gemaakt, met een glas in zijn hand. En hij reageerde meteen met humor: ‘dat heb ik altijd als ik op een foto sta: dat is om mijn evenwicht te kunnen bewaren!’  

Bertus, bedankt !  

 

Louis Sparidans

 

Media