Gepubliceerd 14-02-2014 13:30 Dagboek Mandos (4)

De weken vóór de bevrijding van Tilburg (op 27 oktober 1944) waren zeer turbulent. Er kon elke dag van alles gebeuren en dat bracht veel spanningen en angsten met zich mee, vooral voor de ‘gewone’ Tilburgers, die daarnaast ook nog alle moeite moesten doen om ‘hun kostje bij elkaar te scharrelen’.  

Op woensdag 20 september 1944 gaat mevrouw Maria Mandos-Knegtel (van de kledingzaak op de hoek van de Tuinstraat-Nieuwlandstraat) als volgt verder met haar dagboek.  

‘Vandaag zijn oom Toon, Hein, Miep, Corry en Jan te voet naar Esbeek. Daarna naar Diessen. Van Diessen over Biest-Houtakker naar Tilburg (30 km). Zij zullen probeeren groenten en brood mee te brengen. ‘t Is hier nu deze week iedere avond om 7 uur Lof met rozenhoedje. De kerk is stampvol iedere avond.  

Bij het naar huis gaan uit het Lof hoor ik drie flinke schoten. Een vrouw voor mij zet het op een loopen. Ik kijk eens even om of onze wandelaars nog niet in het zicht zijn. Jawel, daar komen zij aangestapt. Miep, Hein en oom Toon. Zij zijn alle drie nog gejaagd en zenuwachtig. Zij hebben een ontzettende angst uitgestaan.  

De troepen die geheel den middag door Tilburg gekomen zijn, kwamen hun tegemoet. De troepen werden beschoten vanuit de lucht. Allen op de grond voor dekking. Jan en Corry bleven staan en hadden in hun angst nog veel gelachen met de drie anderen. Boven hun de vliegmachines. De kogels vlogen hun om de oren. Of dat stelletje ook een angst uitgestaan heeft! Aan groenten hadden ze wel gedacht, maar door die schietpartij is er niets van gekomen  (...).  

‘s Avonds ben ik nog even bij tante Mies geweest. Tante Mies was jarig. Tante Mies heeft weer hetzelfde angstige gezichtje van 1940. Ze komt van angst zoo nu en dan eens naar ons.’  

Wordt vervolgd.  

Hein (geboren in 1907) was de oudste zoon van het echtpaar Mandos-Knegtel en was getrouwd met Miep van de Pol.  Jan, eveneens een zoon (geboren in 1918), was toentertijd verloofd (en later getrouwd) met Corry Bots. 

Ome Toon was Antoon Knegtel; hij was ongehuwd. Tante Mies (van Arendonk) was een nicht van mevrouw Mandos.  

Mevrouw Maria Mandos-Knegtel (gewoonlijk Miet genoemd) was ten tijde van het schrijven van het dagboek 59 jaar oud.  

 

Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: dagboek Mandos Mandos-Knegtel Tweede Wereldoorlog

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.