Gepubliceerd 30-01-2014 10:50 Dagboek Mandos (1)

Eerder plaatste ik al eens een artikel op het ‘Geheugen van Tilburg’ over de peettante van mijn echtgenote, te weten ‘tante Ad’ Mandos, van de voormalige kledingzaak op de hoek van de Tuinstraat/Nieuwlandstraat, onder de naam ‘Mandos-Knegtel’.  

De moeder van tante Ad was een ‘echte Knegtel’, een familie, oorspronkelijk (rond 1745) afkomstig uit Duitsland (Bohemen) waar toentertijd de naam nog met een ‘ch’ werd geschreven in plaats van met een ‘g’. Zie het hiernaast afgebeelde familiewapen.  

Het geldt voor alle ‘Knegtels’ in Tilburg en die waren er in mijn jeugd nogal wat, o.a. de Wijnhandel van de Weduwe Knegtel in de Heuvelstraat, een Bakker Knegtel en Garage Knegtel op d’n Heuvel annex Piusplein, waar ikzelf ooit ‘een Fordje’  kocht.  

Ik heb de afbeelding van het familiewapen gevonden op een Amerikaanse genealogie-site van in de USA wonende Knechtel- en Knegtel-nazaten met een link naar de Tilburgse ‘Knegtels’ en dus ook naar ‘tante Ad’.  

Aanleiding hiervoor vormde een ‘vondst’ bij de Slegte (thans Polare) van een dagboek uit de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Het is een bevrijdingsverslag in briefvorm over gebeurtenissen in Tilburg in de periode van 8 september 1944 tot 9 mei 1945, geschreven door de moeder van ‘tante Ad’ onder de titel ‘Beste Anny & Han, Ad & Joop.  

Anny was de oudste dochter in het gezin en voorts: ome 'Joop’ was getrouwd met ‘Ad(je)’, oftewel tante Ad. We hebben ze beiden goed gekend. Helaas zijn ze al overleden.  

Ik kom er nog op terug want een aantal details zijn ook wel interessant voor het ‘Geheugen van Tilburg’.  

Op afb. 2 zijn nog een paar ‘oude Knegtel-dames’ te zien. Mooi, maar ik kan de namen er niet meer bij vinden ..... Misschien zegt het een Knegtel-nazaat uit Tilburg iets?  

 

Louis Sparidans   

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: dagboek familiegeschiedenis Knegtel Mandos Mandos-Knegtel Tweede Wereldoorlog

  •   Louis Sparidans
  •   7    0    0 

Reacties

will.smits@telfort.nl schreef op 31-01-2014 17:58
dag heaer Sparidans. Ik las op hetb geheugen van Tilburg uw verhaal over het dagboek van Mevr. Mandos. Ik heb dat gekregen van Wilbert-Jan Karskens, ook familie van de familie Mandos. Ik ken Wilbert-Jan van de golfclub en omdat ik 19 jaar het Grôot Tilburgs Dikteej mee heb georganiseerd, wist hij dat ik zeer geïnteresseerd ben in alles wat Tilburg betreft. Hij had een aantal exemplaren, vertelde hij. vr. groet, Will Smits-van Poppel

Louis Sparidans schreef op 31-01-2014 19:02
Hartelijk dank voor je reactie, Will. Leuk dat je reageert.

De aanleiding voor mijn verhaal(tje) is gelegen in het feit dat de moeder van Wilbert-Jan de peettante van mijn echtgenote is/was.
Ook Wilbert-Jan zelf herinnert ze zich goed van de bezoeken aan haar peettante in Amsterdam. Ik heb hem ook wel eens ontmoet.

Mooi, dat u ook in het bezit bent van een exemplaar van het dagboek.

Met een hartelijke groet,
Louis Sparidans

Peter Knegtel schreef op 03-02-2014 08:21
Hallo, al die info die u gevonden heeft is terug te herleiden op mij. Men ziet mij haast overal op de wereld als de voornaamste KNECH (g) TEL genealoog

De dames op de foto zijn (zittende): Amelia Knechtel - Hieke (1844-1922) gehuwd met Franz Xavier (alias: Franz Joseph) Knechtel (1840 - 1889 ) en staande haar dochters vlnr Emilia Steiner-Knechtel (1871 - 1965) en Anna Karger-Knechtel (1868-1946)
Allen geboren in Steinschönau, Bohemen. Het koninkrijk Bohemen was een deel van Oostenrijk, en pas in de 2e W. O. van Duitsland.
Op 01 Mei 1891, emigreerden zij vanuit Hamburg naar New York met het schip S.S. Columbia.
Groetjes
Peter Knegtel

Louis Sparidans schreef op 03-02-2014 09:55
Hartelijk dank, Peter, voor de gedetailleerde informatie. Via Roos Lacor-van den Heuvel, ook geparenteerd aan de ‘Tilburgse Knegtels, had ik al van u gehoord.

Inmiddels heb ik uw uitgebreide genealogie-studie terzake de familie Knegtel gedownload. Enorm. 448 pagina’s!

Het lijkt wel een levenswerk, ofschoon ik aanneem dat u nog andere bezigheden hebt gehad.

Met een hartelijke groet,
Louis Sparidans

Wkarskens@ziggo.nl schreef op 27-02-2014 20:06
Wat leuk, dat het dagboek zo meer bekendheid krijgt. Wij zullen de familie erop attenderen.
Letta karskens, schoondochter van Ad Karskens- Mandos en mede- samensteller van het boek.

Louis Sparidans schreef op 27-02-2014 23:28
Dank voor je sympathieke reactie, Letta.
Zo ontving ik van een aan de ‘Knegtels’ geparenteerde ‘Bredase’ ook al een leuke foto uit een vergankelijke periode van jouw zwager Machiel, waarop o.m. ook Ad en Joop Karskens voorkomen benevens Yelleke (het kan verkeren), Katja, Wilbert-Jan en Tibart, maar ook Maria (Miet) Mandos-Knegtel herself.
Een prachtige historische foto! Ik zal ‘m je separaat doen toekomen.

Met een hartelijke groet, mede namens ‘mijn’ Irène, het petekind van Ad,
Louis Sparidans, Grave

Peter Knegtel schreef op 30-05-2018 18:21
Louis, het grootste deel van mijn werkzame leven, ben ik schoolhoofd geweest. Slechts 2 jaar gewoon onderwijzer. Toen de computer in zwang kwam, ben ik in Hulst een opleidingsinstituut voor computer onderwijs begonnen: Knegtel Informatica Opleidingen.
Ik verkocht ook pc's en software. Ik was van veel software bedrijven business partner.
Met een hartelijke groet,
Peter


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  •  van de familie Knegtel (oorspronkelijk Knechtel)

  • Wie weet wie ze zijn?

Gerelateerde verhalen