Rosalie Gerritse-Smits

Familiefoto Rosalie Gerritse-Smits

Eerder schreef ik al eens een verhaal op het GvT onder de titel ‘Modehuis Gerritse-Smits’, een gerenommeerd modehuis aan de Oude Markt in Tilburg, honderd jaar en langer geleden. 

Rosalie Gerritse-Smits (geboren in 1866) was daarvan de eigenaresse. 

Ik kreeg destijds die gegevens voornamelijk via een kleindochter van Rosalie, te weten Roos Lacor-van den Heuvel. 

Nadien stuurde Roos me een foto, waarop nog enkele personen met ‘klinkende Tilburgse namen’ uit die tijd voorkomen, gemaakt bij gelegenheid van een feest ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Rosalie op 20 juli 1936.  Zie hiernaast. 

Roos Lacor ‘moest’ toen nog geboren worden (in 1939) maar behalve uiteraard Rosalie zelf, komen op de foto wel nog de grootvader van Roos en haar ouders Jan en Belle van den Heuvel-Gerritse voor, naast meerdere andere familieleden. Bijvoorbeeld Theo en Henriette Knegtel-van den Heuvel, Phons Knegtel, twee ‘broertjes’ van Roos (t.w. Tom en Rob) enzovoorts. 

Het voert in dit bestek te ver om ze allemaal met naam en toenaam te noemen, ofschoon Roos Lacor ze wel allemaal heeft kunnen achterhalen. 

Tot slot plaats ik nog een interieur-foto van de modezaak van Rosalie van honderd jaar geleden hiernaast. De stoeltjes die daarop te zien zijn sieren nog steeds de studentenkamer van een achter-achter-kleindochter van Rosalie in Amsterdam.

 

Louis Sparidans

 

Media