Tilburgse Zouaven

Feest der Zouaven in Tilburg :

Op maandag 5 november 1883 vond in de zaal van Harmonie Orpheus een feestelijke gebeurtenis plaats. De Tilburgse  ‘Zouaven-broederschap’ vierde er het 12,5 jaar bestaan en tevens werd er herdacht dat 16 jaar daarvoor, op 3 november 1867 de ‘Slag bij Mentana’ was gewonnen. Zie de advertentie hiernaast.  

Tilburg was in die tijd, zeg maar ‘katholieker dan katholiek’, vooral rooms-katholiek. En Zouaven vormden het leger van de paus, een soort ‘vreemdelingenlegioen’. Van niet minder dan 66 Tilburgers is bekend dat zij in de jaren 1866 tot 1870 zijn toegetreden tot dit leger.  

De destijdse paus, Pius IX, vreesde een groot deel van zijn grondgebied kwijt te raken aan Garibaldi, een strijder voor Italiaanse eenwording in die tijd. Vandaar ook die genoemde ‘roemrijke overwinning’ bij Mentana op ca. 15.000 ‘garibaldisten’ ...  

Dat het daarbij niet zachtzinnig aan toeging, blijkt wel uit de eveneens hiernaast staande afbeelding van die slag. Daar waren ook Tilburgers bij betrokken. En dat allemaal voor de paus!  

Het heeft evenwel niet mogen baten want kort nadien (in oktober 1870) verloor de paus toch nog verreweg het grootste gedeelte van zijn grondgebied en bleef ‘slechts’ Vaticaanstad over.

In Oudenbosch, het vertrekpunt van alle Nederlandse Zouaven naar Rome, staat nog een standbeeld van Pius IX met een gesneuvelde zouaaf aan zijn voeten.  

Elders op deze site verscheen al eerder een verhaal over de Tilburgse Zouaven, dus ik laat het hierbij. Behoudens dan, dat er in Tilburg ook een straat naar is genoemd, de Zouavenlaan.  

 

Louis Sparidans      

 

Tilburg Wiki:  

Media