Gepubliceerd 20-11-2013 08:45 Een zachte "G"

 

Vandaag een week geleden (op 13 november 2013) werd voor de eerste keer de Brabantse Dialectprijs uitgereikt. Het is een initiatief van de Stichting Erfgoed Brabant en de uitreiking vond plaats in de Stadsschouwburg in Bergen op Zoom door de Brabantse gedeputeerde Brigite van Haaften.  

De prijs bestaat o.m. uit een ‘zachte letter G’ en niemand minder dan ‘onze eigen’ Petra Robben van ‘ons eigen’ Stadsmuseum mocht ‘m in ontvangst nemen!  

Petra is namelijk leider van het project ‘Taal van Tilburg’. Dit gaat overigens om meer dan alleen het Tilburgse dialect en omvat verschillende deelprojecten, zoals onderzoek, educatie enzovoorts. Hier worden meerdere mensen en organisaties bij betrokken. De gewonnen 'trofee' geldt dus ook hen.

Het project laat dialect onderdeel zijn van alle talen die in Tilburg gesproken worden en kijkt ook hoe taal verandert. Een voorbeeld voor andere Brabantse plaatsen, zo oordeelde de jury.  

Diegenen die ‘het naadje van de kous’ willen weten verwijs ik naar de site van het Stadsmuseum en zo verder. Daar komt ook bijgaande foto vandaan.  

Proficiat Petra !  

Een klein voorbeeld van de verschillende ‘Tilburgse talen’ komt voor in ‘Hasseltse praat’, een bijdrage op deze site van gisteren, van Anton van de Wiel.    

 

Louis Sparidans

 

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: dialect dialecten Dialectprijs Erfgoed Brabant Stichting Tilburgse Taol Taal van Tilburg Tilburgse taol

  •   Louis Sparidans
  •   1    0    0 

Reacties

Dennis Dekker schreef op 20-11-2013 10:00
Gefeliciteerd Petra! :-)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.