Eerste motorrace in Nederland, in Tilburg!

Motorcoureur en latere garagehouder Frans Bogaers, geboren in 1877

Het lijkt erop dat, zolang er fietsen hebben bestaan er al wedstrijden mee zijn gehouden.
Rond 1900 had iedere zichzelf respecterende stad een eigen wielerbaan.
Zover nu bekend is er op zo’n wielerbaan voor de eerste keer in Nederland, hier in Tilburg (!) een race met motorfietsen gehouden. Dat was op hemelvaartsdag 16 mei 1901. Waarbij de krant vermeldde:
Gelegenheid tot wedden op den eersten rang. Prijzen der plaatsen: 1e rang en tribune f 1,-,
2e rang f 0,60
en 3e rang f 0,25.’
Waarbij f 0,25 vergelijkbaar is met een prijs van € 2,50 nu.
Van een latere soortgelijke motorenrace, in Tilburg op 7 juli 1901, is bekend dat daar twee Tilburgers als besten eindigden. Namelijk Th. van den Brekel als eerste en de later garagehouder Frans Bogaers geboren in Tilburg in 1877 als tweede.
Van Frans Bogaers met zijn motorfiets is bijgaande foto van fotograaf Berssenbrugge uit die jaren bewaard gebleven.En in het gemeentearchief bevindt zich nog een foto uit 1967 van de latere autogarege van hem aan de Bredaseweg.
De Th. van den Brekel is mogelijk Theodorus W. van den Brekel, geboren in Tilburg in 1870 en getrouwd in 1898.

De Antoine motorfiets en Frans Bogaers als succesvolle motorcoureur
De Belgische firma ‘Antoine Fils & Cie’ uit Luik-Belgie, produceerde de motorfietsen, zoals die van Frans Bogaers tussen 1899 en 1905. Gezien de uitvoering van de benzinetank zou dit  een Antoine-model uit de jaren 1901/1902 kunnen zijn, voorzien van een 1¾ pk motor. De Antoine-motorfietsen waren uniek , maar zoals gebruikelijk in  die jaren nog steeds voorzien van een ‘baltoeter’ op het stuur.

In bijgaande advertentie, afb. 3, van Antoine uit 1903 met vermelding van gewonnen races in de diverse wereldsteden staat Tilburg vermeld bij juni 1902. Die winnaar was toen.........inderdaad onze Frans Bogaers!

Met dank aan Ruud van Bijnen – Veghel

 

Media