Gepubliceerd 13-11-2013 16:13 Het vennetje aan de Zwijsenstraat

Clara van den Brekel
Bijgaande foto van de Tilburgse toen ongehuwde Clara Verschuuren is in de jaren 1901/1902 genomen in de Zwijsenstraat. Van dit sfeervolle vennetje op de achtergrond zijn meerdere foto’s gevonden. Maar nu eerst de locatie van dit vennetje en de vaste fotograaf die daarbij hoorde.

De bekendste fotograaf van Tilburg uit het verre verleden was Henri Berssenbrugge, die in 1901 in de Zwijsenstraat begon met een dependance van de Rotterdamse fotozaak A. Heron. Het jaar daarop werd de naam van de zaak veranderd in Au Heron. Fotoapparatuur was toen kwetsbaar, waardoor men liefst binnen de opnames maakte en de sfeervolle omgeving moest dan maar gesuggereerd worden met een decoratieve achtergrond zoals dit vennetje. Het fotomodel moest ‘doodstil’ blijven staan of zitten want er was tijd nodig voor een opname. In dit geval zal er ongetwijfeld een steun hebben gestaan door het decor heen, waarmee de fiets werd vastgezet zodat Clara ongestoord stil kon zitten.
Clara, geboren in 1881, was een progressieve jongedame, want zeker oudere dames hoorden niet te fietsen in die tijd. In de kranten voerde men nog felle discussies of een dienstbode wel of niet mocht fietsen. Zou die niet teveel het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid kunnen krijgen!

Willem Hoosemans
De latere Tilburgse wolhandelaar Willem Hoosemans werd geboren in 1880. Zoals nu blijkt heeft ook hij in die jaren na 1901, voor het vennetjes-decor van Berssenbrugge mogen poseren. Afbeelding 2.

Frans Bogaers
Of Frans Bogaers (afb. 3) geboren in 1877 en later garagehouder aan de Bredaseweg eerder of later dan Willem Hoosemans bij Berssenbrugge heeft gestaan is niet duidelijk. Wel dat Frans Bogaers zijn motorfiets gebruikte bij motorraces.

Maar totaal zijn er nu dus drie afbeeldingen bij hetzelfde vennetje aan de Zwijsenstraat bekend.

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Bisschop Zwijsenstraat (Tilburg) fotografie fotos

  •   Frans Kense
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • Foto met decoratief vennetje uit het fotoatelier van Berssenbrugge aan de Zwijsenstaart
RAT-003808

  • Met zijn Belgische Antoine motorfiets in het atelier van fotograaf Berssenbrugge in de Zwijsenstraat, in de periode 1901-1905.

  • Met zijn Belgische Antoine motorfiets in het atelier van fotograaf Berssenbrugge in de Zwijsenstraat, in de periode 1901-1905.

Gerelateerde verhalen