Villa Tivoli in de 19e eeuw (4) - vervolg en slot

Familiewapen

Mede dankzij bijdragen van Gabrielle Borghstijn-Houben kon ik in de drie eerder gepubliceerde verhalen over (de voormalige) Villa Tivoli een en ander vertellen en foto’s laten zien, zowel over de villa zelf als haar bewoners in de 19e eeuw.

Heus, het was een prachtige villa aan de (Oude) Bosscheweg, thans Tivolistraat geheten. Zie, zo gewenst, mijn eerdere bijdragen onder deze titel.

Ik herinner ‘m nog goed uit mijn jonge(re) jaren. Het blijft buitengewoon jammer dat ie in 1965 is gesloopt.

Maar wat was nu de relatie van eerder genoemde Gabrielle met de familie Swagemakers, die de villa in de 19e eeuw bewoonde? Ook voor Gabrielle was dat niet helemaal duidelijk.

Thans is uit mijn nader onderzoek gebleken dat de tweede dochter van Leo en Louise Swagemakers-de Horion de Corby, de oorspronkelijke bewoners van de villa, in casu Johanna Louisa Francisca Maria Swagemakers, geboren in 1868 en overleden in 1899, op 1 mei 1888 is getrouwd met ene Hendrik Casper Maria Houben (1865-1929).

Hendrik Casper had weer als ouders Caspar Houben (1823-1899) en Antonetta Leonora Verbunt (1826-1894). Van de bekende Tilburgse wijnhandel Verbunt.

Uit het huwelijk van Hendrik Casper met Louisa Francisca Maria Swagemakers (kunt u het nog volgen?) werd in 1891 Vincentius Henricus Maria Josephus Houben geboren en dát is weer de opa van Gabrielle.

Hier vandaan, via een zus van haar opa, haar oud-tante Stephanie, is Gabrielle nog in het bezit van een afbeelding van het wapenschild van de familie de Horion de Corby alsook een ring waarin het wapen is gegraveerd. Zie de afbeeldingen hiernaast.

Alsook toegevoegd enkele nog niet eerder getoonde interieurfoto’s van de villa destijds.

Tot slot nog een foto van het personeel van de familie Swagemakers in diens tuin. Het kon niet op met het aantal personeelsleden in die tijd, maar ja, het kostte ook bijna niks .....

Ik laat het hierbij.

Louis Sparidans

Tilburg Wiki: