Gepubliceerd 30-09-2013 17:24 Tilburgs Dierenpark.

Ik kom tegenwoordig regelmatig in het Dierenrijk in Nuenen. Sinds een paar jaar is mijn vrouw daar vrijwilliger en verzorgt er rondleidingen en kinderfeestjes. Soms help ik haar bij de voorbereidingen, vandaar.

Het is een dierentuin vooral gericht op de kinderen (“Lekker beesten tussen de dieren”).

En als je de kassa bent gepasseerd is er een aandachtstrekker die niet alleen de kinderen, maar ook de volwassenen menig Ooh’s en “ach kijk nou toch”ontlokt: de stokstaartjes.

De beestjes gaan in een glazen omheining geheel hun eigen gang, eentje zit, zoals het hoort op de uitkijk boven op een rotsblok.

Dat deed me denken aan de binnenkomst in het Tilburgs Dierenpark van toentertijd.

Daar waren na de kassa, de papagaaien aan beide zijden van de hoofdlaan. Ze zaten met hun poot vast aan een standaard waarop ook voer en water stonden. Bij de kassa kon je pindas kopen om aan die vogels te voeren, een feest voor ons kinderen natuurlijk.

Mijn vader had het altijd over Burgers Dierenpark en inderdaad, bij het zoeken bleek dat In 1936 aan Burgers de vestiging van een dierenpark was gegund. In 1953 werd het dierenpark door de familie Van Dijk gekocht.

Het was gelegen aan de Bredaseweg in het bosgebied de Waranda, waar nu nog de ingangspoort en het woonhuis van de Van Dijk’s te vinden zijn.

De banden tussen Van Dijk en Burgers Zoo, van de familie Van Hooff in Arnhem, zijn er, zo zag ik laatst op de TV, nog lang gebleven.

Ik ben er een enkele keer geweest. Een voor de eisen der tijd goed geoutilleerd park dat in augustus 1973 haar poorten sloot.

Tegenwoordig kijken we naar vaak dezelfde dieren hier in Nuenen, maar met meer leefruimte en de meesten, ook voor de instandhouding van de soort, gefokt in een andere dierentuin.

Maar, zoals ik het nu kan bekijken, hebben de dieren het hier nu naar hun zin: vaak wordt geprobeerd de natuurlijke habitat na te bootsen, zo zitten bijvoorbeeld de steppenvosjes bij de kraagberen omdat ze elkaar ook in “het wild” tegenkomen en het is een kostelijk gezicht om te zien hoe die elkaar bezighouden.
En Ara’s op een standaard is verleden tijd, De grootste volière van Europa staat in het Dierenrijk in Nuenen en biedt plaats aan o.m. de Europese Zeearend, ook wel de vliegende deur genoemd vanwege zijn rechthoekige vleugels.

En toch, een beetje heimwee is er wel; als je de foto’s van het Tilburgs Dierenpark bekijkt. ruik je nog de dierenverblijven. En laten we eerlijk zijn: De dieren in de huidige dierentuinen hebben het een stuk beter dan vroeger, maar ze zitten nog steeds gevangen, helaas, maar meestal omdat ze in de ‘VRIJE” natuur met uitsterven worden bedreigd.

Henk van Mierlo

Nuenen

Foto’s van Beeldonline en de stokstaartjes van mezelf.

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Bredaseweg (Tilburg) Dierenpark Oude Warande (Tilburg) Tilburgs Natuur Dierenpark

  •   Henk van Mierlo
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

Gerelateerde verhalen