Villa Tivoli in de 19e eeuw (3)

Kasteel Bronkhorst te Velp (gemeente Grave) :

In vervolg op twee eerdere bijdragen onder dezelfde titel nog iets over de oorsprong van Villa Tivoli (aan de Oude Bosscheweg in Tilburg) enzovoorts, althans voorzover op dit moment valt na te gaan.

De Graafse ‘kasteelheer’ Jan Carel Chrisostomus de Horion de Corby, geboren in Neerpelt (B) in 1798 en wonende op kasteel Bronkhorst in Velp (Gemeente Grave), vertrok in het midden van de jaren vijftig van de 19e eeuw met vrouw en vier dochters naar Tilburg.

Ik heb niet kunnen achterhalen waar hij ging wonen maar wel dat hij in 1859 een ‘huis met erf’ aan de (oude) Bosscheweg, ter hoogte van waar later de villa werd gebouwd, verkocht aan Leonardus Johannes Daniël Swagemakers die zeven jaar later, in 1866, met de jongste dochter van Jan Carel Chrisostomus trouwde, te weten Louise de Horion de Corby.

Het is dus aannemelijk dat in die tussentijd de villa is gebouwd.

De andere drie dochters van Jan Carel Chrisostomus kwamen als volgt ‘terecht’:

De oudste, Maria Francisca Antonia Athanasia (1840-1907), trouwde in 1859 met Eduard Franciscus Antonius Janssens (1834-1911). Hier kwam later (in 1868) de Wollenstoffenfabriek Janssens de Horion aan de Koestraat uit voort.

De tweede dochter, Alida Maria Johanna Anonia Victoire (1841), trouwde in 1864 met Alphonsus Maria Johannes Josephus Janssens (1842-1891) en stierf kinderloos op 36-jarige leeftijd in 1877. Alphonsus (enz.) trouwde nadien (in 1880) nog met Anna Maria Hendrika Pessers.

Van de derde dochter, Constance Rosalie Carolina Maria de Horion de Corby (1843-1902) heb ik niet kunnen achterhalen of ze getrouwd is geweest.

Over de jongste (en vierde dochter), Louise, de uiteindelijke bewoonster van Villa Tivoli met haar man en kinderen, verhaalde ik reeds in mijn vorige bijdrage over de villa (no. 2).

Met dank o.a. aan Daan M.J.M. Eras, de samensteller van ‘Stamboom Eras’ c.a. met een link naar de 'Swagemakersen' en vele anderen.

Bijgaande (tweede) foto geeft het gezin de Horion de Corby rond 1850 in Grave weer, voordat het ongeveer vijf jaar later naar Tilburg verhuisde.

Wordt vervolgd .....

Louis Sparidans

Tilburg Wiki:

Media