Eerste prijs bijenteelt in 1873

Fa. M.C.N. Bressers,

 

Ik kom uit een imkerfamilie. Een van mijn opa’s (die van moeders’ kant), mijn vader, mijn ooms, alsook een broer en een zus van me waren allemaal imker. Honing was bij ons thuis dagelijkse kost. Was het niet op een boterham of op een beschuit, dan maar in de pap of ergens anders in, waar andere 'huishouwens' gewone suiker gebruikten.

En wat we overhielden verkocht mijn vader voor één gulden per potje. Goed voor tegen de reumatiek of een verkoudheid en ook nog lekker.

Zodoende ben ik altijd erg gespitst op berichten of dergelijke die met de bijenteelt te maken hebben, zoals deze keer een van de afbeeldingen hiernaast die ik toevallig tegenkwam (via BeeldOnline).

‘Den Eersten Prijs behaald, voor de schoonste producten van Bijenteelt’ op een ‘Algemeene Tentoonstelling van de Maatschappij van Landbouw, Tuinbouw en Veeteelt, gehouden te Tilburg van 16-19 september 1873’ toegekend aan den heer M.C.M. Bressers‘.

Het betreft hier de heer Martinus Cornelis Nicolaas Bressers, handelaar in kruidenierswaren, handbogen en pijlen, honing en was. Een wonderlijke combinatie.

Voorts had hij ook een waskaarsenfabriek, was gildebroeder van Sint-Sebastiaan (koning in 1852 en 1861), lid van de Nieuwe Koninklijke Harmonie, lid van de Sociëteit Philharmonie en lid van de Sociëteit Amicitia.

Een destijds dus zeer bekende Tilburger.

Martinus werd geboren te Tilburg op 10 juli 1823 en overleed aldaar op 19 september 1902. Hij was een zoon van Cornelis Adrianus Bressers (timmerman/aannemer, koopman, gildebroeder van Sint-Sebastiaan (koning 1828) en lid van het Timmerliedengilde Sint Joseph) en Barbara Maria van Put.

In 1893 stichtte hij overigens nog de ijzerhandel fa. Johan Bressers, waarvan zijn gelijknamige zoon directeur/eigenaar werd. In mijn jeugd zat deze winkel nog in de Heuvelstraat. Tegenwoordig Bressers Metaal B.V. Een vooraanstaand bedrijf op Industrieterrein Vossenberg.

Martinus trouwde te Tilburg op 31 juli 1860 met Louisa Johanna Carolina Donders, onderwijzeres, geboren te Tilburg op 12 juni 1834, overleden aldaar op 17 augustus 1888, dochter van Peter Lambert Donders en Anna Maria Theresia Woestenbergh.

 

Louis Sparidans

Media