De Oude Markt

De (Oude) Markt in 1742,

Een van de mooiste afbeeldingen met betrekking tot Tilburg die ik op mijn laptop heb staan is de hiernaast afgebeelde aquarel uit 1742. Klik er maar eens op om het te vergroten.

Het geeft de (Oude) Markt weer, bijna driehonderd jaar geleden, met in het midden de Heikese kerk, nog omringd door een kerkhof met toegangspoort. De kerk (evenals die van ‘t Goirke trouwens) is toegewijd aan Sint Dionysius, de patroonheilige van Tilburg.

Links op de afbeelding, achter de koets met drie keuvelende vrouwen (of zijn het twee vrouwen met de koetsier in het midden?) is de voorgevel van herberg de ‘Drie Gouden Zwanen’ afgebeeld.

Tevens is de ‘dorpspomp’ goed zichtbaar. Tilburg was immers nog geen stad.

Maar ook het op het oog ‘weinigzeggend tafereel’ aan de rechterkant van de afbeelding straalt vooral kalmte en rust uit.

Als ik terug kon reizen in de tijd, zou zeker een bezoek aan de (Oude) Markt in Tilburg in die jaren op mijn verlanglijstje staan!

Jan de Beijer is de maker van deze aquarel. Hij was echter geen Tilburger.

Geboren in 1703 in Zwitserland (zijn ouders woonden daar ‘toevallig’ omdat zijn vader daar huurlingen wierf voor de Republiek der Zeven Provinciën) en nadien wonende in Emmerik en Vierlingsbeek, maakte hij in het begin vele tekeningen en aquarellen van plaatsen in Limburg, Gelderland en Brabant.

In 1751 vestigde hij zich in Amsterdam waarbij sindsdien de nadruk van zijn werk vooral kwam te liggen op Amsterdam en Haarlem.

Prachtig werk overigens! Hij overleed in 1780, waarschijnlijk weer in Emmerik. (Bron: Wikipedia).

Louis Sparidans

Tilburg Wiki:

Media