Politie hanteert de dwangbuis okt. 1913

Fotonummer 001165

Wat me bij het doorzoeken van de kranten van 1913 opvalt is, dat de politie bij ongelukken, vechtpartijen en andere (bloedige) incidenten vaak optreedt als Eerste Hulp en pas indien nodig de hulp van een huisarts inroept. In het verhaal hieronder komt de dokter niet ter sprake, maar vervult de politie kennelijk ook nog een taak als psychiatrisch verpleegkundige.

Tilburgsche Courant 17-10-1913

EEN VREEMD INDIVIDU.

Gisterenmiddag te ongeveer half vier bevond zich in de Heuvelstraat een vreemdsoortig individu, dat zich als een half waanzinnige woest en wild aanstelde en ten slotte als voor dood op den grond stortte. De politie, gewaarschuwd verscheen met een brancard en transporteerde den vreemdeling naar het bureau, waar al ras bleek, dat de man leed aan een aanval van delirium tremens.

In een cel geplaatst bleef zijn woede aanhouden; hij schreeuwde als een bezetene, beukte zich het hoofd tegen de houten krip en ontkleedde zich tot op het bloote lichaam. Toen zag de politie zich genoodzaakt hem in een dwangbuis te sluiten.

Eerst te 10 uur gisteravond kwam er kalmte over den ongelukkige en vertelde hij te heeten J. M. C. de K. geboortig uit Middelburg, thans verblijf houdende te Amsterdam. Hij was vroeger winkelbediende en ziekenoppasser geweest, doch lijdende aan zenuwvallen had hij telkens zijn betrekking verloren, leefde nu als een zwerver en had reeds 16 jaar in Veenhuizen doorgebracht. Toen hij gisteren hier kwam had hij in drie dagen zoo goed als geen eten gebruikt doch wel borrels gedronken. Dat was de oorzaak van zijn z.g. jeneverberoerte.

De dokter had hem wel het drinken en sterkste verboden, vertelde hij, toch dronk hij soms om alle ellende te verdrijven.

De politie heeft hem een paar maal een flinke hap gegeven, wat hem telkens zienderoog opknapte en hem kaartje naar Breda gekocht.

Armzalige schipbreukeling!

Enig medelijden is in de toonzetting van de redactie wel op te merken, zeg nou zelf!

Henk van Mierlo

Nuenen

Foto Heuvelstraat 1909, Beeldonline RAT