Gepubliceerd 11-08-2013 23:34 Muurkrant bezetting Hogeschool

 

Ik zat een beetje in mijn maag met de oproep van Petra Robben eerder vanavond op deze site.

Aanvankelijk dacht ik: ‘da’s niks voor mij’. Ik ben (te) lang weg uit Tilburg om me het fenomeen ‘muurkrant’ te herinneren, totdat ik dacht aan mijn studietijd op de Tilburgse Hogeschool eind jaren zestig.

Ik volgde er de part-time opleiding accountancy, naast mijn gewone werk. Een serieus vak, een serieuze studie.

Maar op een gegeven zaterdagochtend in het voorjaar van 1969 (ik woonde in Den Bosch) arriveerde ik er ‘s morgens rond negen uur toch min of meer verrast: de Hogeschool was bezet en omgedoopt in ‘Karl Marx Universiteit’.

Al op de parkeerplaats was het aangekondigd via bijgaande muurkrant (zie afbeelding) middels de volgende tekst:

‘We zitten onderhand met zijn allen behoorlijk te balen van het klupje van overjarige regenten dat elke wens van demokratisering aan hun laarzen lapt. Hier blijft ons nog één middel: bezet de hogeschool’.

Ik had er al over in de kranten gelezen maar nu was het ‘echt’.

Maar ondanks de ‘bezetting’ ging het college die ochtend toch gewoon door, alsof er niets aan de hand was. Alleen tijdens de koffiepauze was er enig rumoer waar te nemen.

De week daarop kreeg ik toch een telefoontje: het college van de daarop volgende zaterdag was ‘wegens omstandigheden’ afgelast.

 

Louis Sparidans

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Hogeschool Jaren zeventig Karl Marx Universiteit Katholieke Economische Hogeschool Muurkrant

  •   Louis Sparidans
  •   2    0    0 

Reacties

Petra Robben schreef op 12-08-2013 12:00
Louis, leuk! Dank voor je nieuwe verhaal. Ik heb de tag 'jaren zeventig' eraan toegevoegd. heb ook nog even gezocht op Karl Marx universiteit. Je schreef er al eerder over ;-)

Dennis Dekker schreef op 12-08-2013 19:51
Inderdaad een leuk verhaal! Ik heb ook nog even een koppeling gemaakt naar de Tilburg Wiki. Daar staat namelijk ook nog een artikel over de Karl Marx Universiteit. ;-)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • de aangekondigde bezetting van de Hogeschool

  • in 1969

Gerelateerde verhalen