Gepubliceerd 20-06-2013 04:12 De gèèt van Jan Pigge

Kort nadat ik een tijdje terug een bijdrage op het GvT plaatste over het vroegere Tilburgse ‘Circus Jan Pigge’ ben ik gebeld door een inwoner van Tilburg. Of ik wel eens van ‘de gèèt van Jan Pigge’ had gehoord?

Jazeker, alleen associeerde ik het tot voor kort niet met dat circus onder diezelfde naam ofschoon ..... ik had het natuurlijk wél behoren te weten, vind ik.

Ik ben het alsnog nagegaan.

Jan Pigge, de circuseigenaar (we praten wel over meer dan honderd jaar geleden) blijkt ook een geit voor zijn circus te hebben gebruikt die kunstjes kon. Maar dat ging ook wel eens mis of beter gezegd, op het ‘moment suprême’ verrekte ze het meestal.

Niet één keer, want het gebeurde geregeld. Althans volgens overlevering.

Waarop Jan steevast de legendarische woorden sprak: 'Ja, heren, boeren en buitenlui, gisteren deed ze het nog. Maar vandaag verdomt ze het.'

Sinds die tijd werd het in Tilburg een begrip als iemand ‘leuk’ wilde zijn, bijvoorbeeld op een feestje en zelf ook ‘een kunstje’ wilde vertonen wat vervolgens compleet mislukte.

‘Ge lèkt de gèèt van Jan Pigge wel’ werd er dan opgemerkt. En ‘iedereen’ wist dan (kennelijk) meteen wat daarmee werd bedoeld.

Komt die uitdrukking tegenwoordig nog voor in het Tilburgse taalgebruik? Ik kan het me nauwelijks voorstellen.

Bijgaande illustratie was oorspronkelijk bijgesloten bij een verhaal van Willem van Mook gebaseerd op Circus Pigge in de ‘Nieuwe Tilburgsche Courant’ van 30 december 1933.

Louis Sparidans

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: circus dialect Tilburgse taol

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.