Gepubliceerd 07-05-2013 00:37 Telefoonnummer '1' (één)

Voor jongelui met hun tegenwoordige smartphones, met allerlei snufjes en apps is het nauwelijks te bevatten dat nog geen 125 jaar geleden Tilburg voor het eerst werd aangesloten op het openbare telefoonnet. Het was uiteraard alleen nog een ‘vast’ net.

Maar ook toen ik in 1956 bij ons thuis telefoon liet aanleggen, was dat nog ‘een hele onderneming’.

Er moest vooraf een kuil worden gegraven, vóór de voordeur, waarover een PTT-tentje werd geplaatst met daarin twee mannen die vervolgens wat gingen ‘knutselen’. Maar na een halve dag werk geschiedde ‘het wonder’: ineens kon je bellen en gebeld worden!

Uiteraard hing die telefoon in de gang, uit privacy-overwegingen (wie kent dat tegenwoordig nog?). Bovendien kon er ook gebeld worden voor en door mensen die in de buurt woonden, die zelf nog geen telefoonaansluiting hadden.

In 1890 werd Tilburg aangesloten op het openbare rijks-telefoonnet. En eentje in Tilburg moest uiteraard de eerste zijn.

Wie kreeg telefoonnummer ‘1’ (één) ?

Het aloude NS-station van ‘Staatsspoor’ op de plaats waar ruim vijftig jaar geleden het nieuwe station verrees, aan de Spoorlaan uiteraard, ging met de eer strijken en kreeg als eerste in Tilburg ‘gewoon’ nummer één!

Bijgaand nog een afbeelding van een mooie ansichtkaart van dit station destijds, via BeeldOnline.

 

Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Jaren vijftig PTT telefonie telefoon

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.