Gepubliceerd 18-04-2013 13:10 Koningslinde voor Willem-Alexander en Máxima

 

Het is in vele gemeenten in ons land een traditie om bij een troonswisseling een lindeboom te planten, zo is dat ook in Tilburg een keer gebeurd en nu ook weer dit jaar, nu Willem-Alexander met ‘zijn’ Maxima binnenkort Beatrix gaan opvolgen.

Een koningslinde genoemd. Vaak is dat een ‘tilia henryana’, een lindeboom die niet ‘druipt’.

Zo herinner ik me namelijk uit mijn kinderjaren dat er ook in het Wilhelminapark (ik woonde daar destijds niet ver vandaan) een boom stond die ‘Wilhelminaboom’ werd genoemd, met een mooi smeedijzeren hek eromheen. Overigens zou dat een ‘gewone tilia vulgaris’ zijn, zo las ik ‘ergens’.

Die zou zijn geplant toen Wilhelmina officieel koningin werd, in 1898, toen zij 18 jaar oud werd.

Zie onder de bijgesloten afbeeldingen een oude ansichtkaart als aandenken hieraan.

Op donderdag 28 maart 2013 plaatsten de burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, en de voorzitter van het Oranje Comité Tilburg, Leon Timmermans, ditmaal in het Leijpark, opnieuw een koningslinde ter gelegenheid van de troonopvolging door Willem Alexander op 30 april aanstaande, als opvolger van zijn moeder, koningin Beatrix.

Een historische gebeurtenis die m.i. op het ‘Geheugen van Tilburg’ niet mag ontbreken.

De foto’s zijn ontleend aan de website van het Oranje Comité Tilburg.

 

Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Beatrix koningshuis Máxima Wilhelmina Wilhelminapark Willem-Alexander

  •   Louis Sparidans
  •   1    0    0 

Reacties

H.S. schreef op 29-04-2013 20:58
Helaas zet dhr. Paridans het publiek op het verkeerde been met zijn Koningslinde. Dit jaar heeft het Oranjecommittee in samenwerking met boomkwkerij Ebben weliswaar besloten om Tilia henryana te gebruiken als een vermeende koningslinde, maar deze werd voorheen daarvoor zelden gebruikt. Al was het alleen maar vanwege het feit dat hij veel gevoeliger is voor vorst en daardoor hier slechter groeit. De échte Koningslinde is Tilia europaea Pallida! Helaas is deze wel veel gevoeliger voor luizen dan de eerder genoemde variëteit, maar groeit wel véél beter dan de valse koningslinde Tilia henryana.


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

Gerelateerde verhalen