Gepubliceerd 12-04-2013 16:41 Een matig volk is een groot volk

 

Rond de eeuwwisseling ruim honderd jaar geleden, d.w.z. rond 1900, was drankmisbruik een ernstig probleem. Zo ook in Tilburg.

Van Tilburgers is zelfs bekend dat zij begin vorige eeuw, gemiddeld per hoofd van de bevolking, op jaarbasis, twee liter meer alcohol nuttigden dan een gemiddelde Nederlander (bron RAT).

Landelijk was er een ‘Volksbond tegen drankmisbruik’ actief, waartegenover ene dr. mgr. Alphons Ariëns in 1895 (uiteraard) ook een ‘zware’ rooms-katholieke vereniging ter bestrijding van drankmisbruik’ oprichtte. Naar hem is de Dr. Ariënsstraat genoemd, een straat in de buurt waar ik geboren ben, een zijstraat van het Theresiaplein.

Drankmisbruik werd gezien als een enorm maatschappelijk kwaad wat zich manifesteerde in ‘erbarmelijke slechte sociale omstandigheden, alleen te bestrijden door een goede (en godvruchtige) opvoeding en ontwikkeling van het volk’.

Hierbij werden vooral de deugden geroemd zoals vlijt, spaarzaamheid en eendracht terwille van huiselijk geluk, vrede en welvaart.

Zie de mooie poster uit die tijd hiernaast. De prachtige vrouw in het midden is overigens koningin Wilhelmina, die in 1898 op 18-jarige leeftijd koningin werd, zijnde de grootmoeder van de thans nog op de troon zittende Beatrix. Eind deze maand wordt zij immers opgevolgd door haar zoon Willem-Alexander en ‘zijn’ Máxima.

De tekst op de tweede afbeelding (de onderkant van de poster) is niet iets voor de republikeinen onder ons!

 

Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: drankbestrijding koningshuis Wilhelmina

  •   Louis Sparidans
  •   0    1    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.