Eva en de appel

De verdrijving uit het aards paradijs :

 

JEUGDHERINNERING .....

Nóg een herinnering aan mijn oude lagere school, de Pius X-school in de Theresiastraat en dan met name aan de godsdienstlessen, gegeven door de pastoor of door een van de kapelaans indertijd.

De godsdienstlessen waren zéér belangrijk, althans onder die noemer werden ze gebracht.

Al uit een van de eerste klassen, ik zal toen een jaar of zes/zeven zijn geweest, herinner ik me het verhaal van de erfzonde. Het maakte een enorme indruk op me. Aanvankelijk moest ik er zelfs elke keer aan denken als ik thuis een stuk appel kreeg.

Het was ook niet niks. Als Eva niet een appel zou hebben geplukt van die éne boom in het ‘aards paradijs’ waar ze niet aan mocht komen, dan had de wereld er heel anders uit gezien .....

En ik vond het al zo mooi, behalve dan dat ik geen moeder meer had, maar daar kon Eva niks aan doen, had de pastoor me verteld.

Was het dan misschien de schuld van die slang geweest die Eva ertoe had aangezet om die ene appel te plukken? En moesten ze daarom door die engel zo uit het paradijs worden verjaagd?

Ik vond het wel oneerlijk, herinner ik me, en trouwens ..... wat kon Adam eraan doen?

Wat een verhaal, je zou er bijna van ..... van je geloof afvallen. Maar ja, dat ben ik al lang.

Ik moest er vorige week weer aan denken toen ik in Kleef, in de Stiftskirche, bijgaande foto maakte van een wandkleed dat daar hangt.

 

Louis Sparidans

 

Media