Een 'Tilburgse' postzegel

Een 'Tilburgse' postzegel

Natuurlijk spaarde ik in mijn kinderjaren ook postzegels. Welke ‘jonge jongen’ in Tilburg deed dat vroeger niet?

Ik had een keer, eind jaren veertig van de vorige eeuw, een heuse postzegelalbum van frater Serenus gekregen, oftewel van mijn ‘ome-kees-frater’ (ik schreef er al eens een verhaal over op het ‘Geheugen van Tilburg’) en van hem kreeg ik aanvankelijk ook de meeste postzegels. Hij was directeur van de ‘Drukkerij van het Rooms-Katholiek Jongens-Weeshuis’ aan de Fraterstraat.

Van hem kreeg ik ‘aparte’ postzegels (anders dan die gewone ‘blauwe’ van twee cent e.d. die het meest gangbaar waren in die tijd) vooral die voor brieven met een hoger gewicht dan 20 gram en vooral veel postzegels ‘uit de missie’.

Uit Nederlands-Indië, Suriname en Curaçao, waar daar zaten immers de fraters-missionarissen uit Tilburg!

Maar ik kreeg ook ‘voor-oorlogse’ postzegels van mijn oudere broer Kees, van vóór 1940, als hij er ‘over’ had, want hij spaarde er natuurlijk ook.

Liefst had ik ongestempelde postzegels, want die waren het meeste waard maar daar was veel moeilijker aan te komen, zeker als ze ‘post-fris’ waren, d.w.z. bijna nieuw, al waren ze nog zo oud.

Maar eenmaal ouder, ging mijn interesse in postzegels over, zeker toen ik mijn album ‘verloren’ raakte, totdat .... ik vorige week op internet toevallig de hiernaast staande afbeelding van een ruim 150 jaar oude ‘Tilburgse’ postzegel aantrof, waar koning Willem III nog op wordt afgebeeld.

Had ik nou mijn vroegere album nog maar, dan kon ik er nog eens nostalgisch in bladeren .....

Louis Sparidans