Paasbier

Bierbrouwerij Moerenburg

 

Vrienden van ons hebben hun roots liggen in Vlaanderen. Toen we jaren geleden er met Pasen eens op bezoek waren, schonk de gastheer een verrukkelijk Paasbier bij de lunch en hield er een prachtige speech bij.

Tot mijn verrassing trof ik deze week op internet een paar etiketten aan van een Tilburgs’ paasbier, in 1995 (?) en 1996 gebrouwen door de Tilburgse ‘Bierbrouwerij Moerenburg’ van Han en Bart Clijsen, aan de Jasmijnstraat. Deze brouwerij bestaat sinds 1992. Ik kom daar binnenkort nog op terug.

Het deed me onmiddellijk weer denken aan onze ervaring van jaren geleden en daarop ben ik, na ruggenspraak met onze vrienden, op internet wat meer informatie gaan opzoeken om op die manier weer herinneringen op te roepen aan die gloedvolle speech met achtergrondinformatie terzake dat paasbier.

Het is een wat zwaarder bier (minimaal 7%), een beetje vergelijkbaar met ‘meibok’. De basis bestaat uit tarwe- en gerstemout met hop uiteraard, onder toevoeging van een beetje gember.

Het werd juist met Pasen geschonken om weer wat bij te komen na de veertig dagen durende vastentijd!

Dat hogere alcoholpercentage had vroeger overigens ook nog een praktische reden. Omdat er destijds nog geen koelmachines waren zorgde meer alcohol in het bier voor een betere bewaring. Zo kon het bier zonder bederf een warme zomer doorstaan.

Overigens, bederven zal het bier dit jaar (2013) niet gauw. Het wordt volgens het KNMI morgen en overmorgen misschien wel de koudste Pasen in bijna vijftig jaar! In ieder geval kouder dan afgelopen jaar met Kerst.

 

Louis Sparidans

Tilburg Wiki:

Media