Sint Anna te drieën

Standbeeld 'Sint Anna te drieën' bij de Hasseltse kapel

Aan het Hasseltplein nabij de Hasseltse kapel staat sinds 1990 een standbeeld bestaande uit drie personen, voorstellende Sint Anna, zijnde de moeder van Maria, Maria zelf resp. haar kind Jezus. Het heet ‘Sint Anna te drieën’ en geeft als het ware drie generaties weer. We praten dan wel over ruim 2000 jaar geleden !

Het standbeeld is van de hand van de kunstenaar Bart van Hoek, geboren in Goirle in 1940 en ik kom er op, omdat ik vanmiddag op bezoek was bij vroegere vrienden van hem.

Ik wist het niet, reden waarom ik me er verder in ben gaan verdiepen.

Aan Wikipedia ontleen ik een legende (een verhaal volgens overlevering) dat Maria, het enige kind van Anna, op twaalfjarige leeftijd werd uitgehuwelijkt aan Jozef, een weduwnaar op leeftijd. Jozef had al kinderen, is aannemer en hij mag Maria alleen maar behoeden.

Onmiddellijk na het huwelijk vertrekt hij voor enkele maanden naar een bouwkarwei. Maria wordt intussen van godswege zwanger (Maria Boodschap, vandaag!). Als Jozef thuiskomt ziet hij dat Maria in verwachting is.

De rest van het verhaal kennen we: Jezus wordt negen maanden later onderweg naar Bethlehem geboren in een grot. En als klap op de vuurpijl: een vroedvrouw constateert, dat Maria nog steeds maagd is. Dit alles volgens de overlevering. En zo-is’t gekomen .....

Aan de website van Bart van Hoek ontleen ik bijgaande afbeelding van het standbeeld bij de Hasseltse kapel, waarvoor dank.

Louis Sparidans

Tilburg Wiki: