Gepubliceerd 13-03-2013 11:25 Varkenshuis van de 21e eeuw

Op 27 oktober 2012 stonden Sjef Meijman, Elles Kiers en Marieke Splinter op de Bazouq in Tilburg. Deze kunstenaars behoren tot locatietheatergezelschap PeerGrouP dat bestaat uit een vaste kern van ongeveer twintig medewerkers: theatermakers, beeldend kunstenaars, filmmakers en muzikanten. PeerGrouP laat zich inspireren door het landschap, de landbouw en thema's van het platteland. De Bazouq is een Tilburgs initiatief: een bazaar van winkeltjes, kraampjes, toko's gecombineerd met werkplaatsten, ateliers, workshops, performances en proeverijen. De PeerGroup met het verhaal over een `Varkenshuis` is er helemaal op zijn plek.

Het Varkenshuis is een plek voor varkens en mensen in een woonwijk in Tilburg. Een huis om samen te komen, te eten en drinken en te discussiëren. In het Varkenshuis groeien een jaar lang twee Bonte Bentheimer Landvarkens op (het varkensras dat het dichts bij het inmiddels uitgestorven Nederlands Landvarken staat). De varkens leven van de voedselresten van de omwonenden. Na een jaar kunnen de varkens worden geslacht om vervolgens bereid en gegeten te worden door diezelfde lokale gemeenschap en haar omgeving.

Het Varkenshuis is een verhaal dat verteld wordt terwijl het gebeurt. Het varken was vroeger de spaarpot van gezin of gemeenschap. In tijden van overvloed (oogst) at het varken mee; alles wat over was ging naar het varken. In tijden van schaarste (winter), slachtte men het varken zodat er ook dan voldoende te eten was. Het teveel aan voedsel binnen een gemeenschap werd omgezet in varkensvlees voor diezelfde gemeenschap.

Door zelf voor de varkens te zorgen ervaart men wat er nodig is voor het produceren van vlees en wordt men zich bewust van het dier achter het vlees. Dat roept natuurlijk vragen op. Varkenshuis is daarom ook een plek om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.

Tijdens de Bazouq vertelden Sjef, Elles en Marieke hun verhaal en gingen in gesprek met een groot aantal van de bezoekers, waaronder voor- en tegenstanders van Varkenshuis. Voor de één is het een enorme confrontatie om met het varken te verzorgen wat hij of zij later gaat eten, de ander vindt het juist goed en interessant en ook komen er mensen die nog levende herinneringen hebben aan hoe de varkens vroeger door de straten van Tilburg kuierden om tenslotte bij slagerij Ooms in de Noordstraat tot vlees verwerkt te worden.

Tineke Schuurmans, projectleider Stichting mEATing

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Bazouq varkens

  •   Petra Robben
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • Varkens Peer Group

  • Oproep om varkensboeren te vinden die de zorg op zich willen nemen.

Gerelateerde verhalen