Boutje garnaal

  • Datering van de gebeurtenis: Sinds de jaren dertig van de 20e eeuw


Wie koopt er tegenwoordig nog vis in een viswinkel?

Natuurlijk, er zijn nog een paar echte viswinkels in Tilburg maar lang niet zoveel als in mijn jonge jaren, toen waren dat er enkele tientallen, misschien wel een stuk of veertig.
Maar ja, dat was dan ook nog de tijd dat er van de RK Kerk op vrijdag vis ‘moest worden gegeten' om de vishandel te stimuleren.

Een van die vishandels was ‘Van Belzen' in de Enschotsestraat, later verhuisd naar het NS-plein. ‘De Zeeuwsche Vischhandel' geheten.

Daan (Daniël) van Belzen had zich in de dertiger jaren van de vorige eeuw als ‘visleurder' in Tilburg gevestigd, samen met zijn vrouw Jannetje. Hij was afkomstig uit Arnemuiden, je weet wel, van ‘de klokken van .....'

‘Boutje garnaal' werd hij in de volksmond genoemd. Zie bijgaande foto (hiernaast) uit mijn geboortejaar (1938) waar hij aan het werk is in de Heuvelstraat.

Hij had een echte loop-baan, met de nadruk op ‘lopen'.

Aanvankelijk was hij in Arnemuiden, voordat hij naar Tilburg kwam, bekend als ‘treinleurder', een zogenoemde ‘leurder van de lange baan'. Het was in die tijd namelijk nog mogelijk om korven vis met de trein mee te nemen, omdat iedere personentrein van een goederenwagon was voorzien.

Maar hij was natuurlijk ook present op de wekelijkse vismarkt, de vishal in de Koningswei, aan het Willemsplein

Foto's: via BeeldOnline

 

Media