Inspecteur Frost en de koeltorens

  • Datering van de gebeurtenis: december 2012

Koeltorens en gashouders

Mijn vrouw en ik keken naar een oude aflevering van Frost, de detectiveserie die de KRO in de dagen rond Kerst (weer eens) herhaalt. Midden in een woonwijk stonden een paar betonnen koeltorens van -wat naar mijn mening- ooit een gasfabriek was .

“Heb jij dat al eens eerder gezien, dat kan toch niet midden in de stad? ” vroeg zij. Ze kende dit verschijnsnel niet omdat ze in de Krimpenerwaard tussen de weilanden en de rivieren haar jeugd doorbracht.

“Ik ben er mee opgegroeid “ kon ik zeggen, want we woonden toentertijd in de H.Berkvensstraat maar een paar honderd meter van de “gasfabriek” en zijn koeltorens af en dat had z’n consequenties voor de leefomgeving. Ik schreef in september 2008 het volgende over:

“In die tijd was ook het gasfabriek aan de Mincklerstraat nog volop in bedrijf en dat had z'n consequenties voor de leefomgeving. Aardgas was nog niet aan de orde. Het gas werd gewonnen uit kolen en opgeslagen in grote gashouders op het terrein omgrensd door Mincklerstraat, Lange Nieuwstraat, Buitenstraat en Dr. Schaepmanstraat waar onder andere tegenwoordig het Energieplein is.

De vergaste kolen werden als cokes opgeslagen op het terrein op grote bergen, en dat bracht de nodige stofwolken met zich mee en ook de uitgestoten rook van het verbrandingsproces was niet al te zuiver. Dit had tot gevolg dat vooral de daken van de huizen in de omgeving behoorlijk vervuild waren.

Ons huis had een vliering met een heel klein dakraampje. Dat zag helemaal blauw van de rook van het gasfabriek en de vliering lag vol met stof dat tussen de naden door van de dakplanken doorkwam. Niet echt gezond.”

Ook Louis Sparidans schreef menig artikel over de oude gasfabriek en die woonde op “unne bolscheut” van de gashouders af, ik wed dat hij ze vanuit zijn slaapkamerraam kon zien.
Overigens, als ik het wel heb is in Amsterdam zo’n voormalige gashouder nu in gebruik als theater.

En zo komen er door een Engelse detective toch weer jeugdherinneringen bovendrijven.

 

Afb. 1 De koeltorens in de Locomotiefstraat (tegenwoordig Mincklerstraat)
Afb. 2 De gasfabriek in vol bedrijf
Afb. 3 en 4 De Gashouders

 

Henk van Mierlo

 

Nuenen

 

Foto’s met dank aan RAT,Beeldonline