Gepubliceerd 06-12-2012 17:14 300 ste Verjaardag Oude Warande Tilburg

  • Datering van de gebeurtenis: 1712 - 2012

1712 ?

In 1712 gaf de Duitse prins WIllem van Hessen Kassel (er is ook een straat naar hem vernoemd in Zuid; onder de straten van Tilburg leest u meer over hem) in Tilburg opdracht om een bos aan te leggen.

Een sterrenbos, wel te verstaan. Een gemengd bos werd het in de vorm van een ster met acht sterrelanen. Bij het graven van de vijver werden uit heel TIlburg en Goirle dertig paardenkarren ingeschakeld om het zand af te voeren. De (voor-?) mannen konden niet alleen rekenen op een fooi, ook werd hen jenever in het vooruitzicht gesteld na het werk.

In de tweede helft van de achttiende eeuw werd bij Berkel-Enschot een 'nieuwe' warande aangelegd. Zo kreeg het nu 'jarige' bos de volledige naam
'Oude Warande'. Dankzij goede renovaties en conservering is het bos tegenwoordig het enige bewaard gebleven Sterrenbos in Nederland. Maar in de jaren zeventig ging het niet zo goed, het leek ten dode opgeschreven. Twintig jaar is veel werk verzet, nadat de noodklok was geluid.

De renovatie was op tijd klaar voor de 300-ste verjaardag.

In september was er een echte 'week van de warande' - met veel activiteiten en festiviteiten voor jong en oud. Rita Reijs trad o.a. op en de slotavond werd verzorgd door een Duits orkest mt muziek uit de tijd van rond 1712. Barokmuziek, dus ... Er was een mooi houten theater met podium gebouwd, dat heel goed bij het bos pastte. Maar helaas mocht dit niet blijven staan.

In het begin van de twintigste eeuw was het bos en het huis Warande nummer 1 eigendom van de familie B. Verbunt - Janssens. Die verkocht het in 1952 aan de Gemeente Tilburg. Ook het Tilburgse Dierenpark was toen in een hoek van het oude bos, grenzend aan de Bredaseweg, gevestigd.

Vanaf 1953 is de Oude Warande voor jong en oud uit Tilburg en verre omstreken opengesteld. Oude foto's herinneren aan die tijd > sommige in zwart-wit, andere in sepia en enkele nieuwere foto's in kleur !

foto 1 Huis nummer 1, jaar onbekend
foto 2 Boekje over 'Jachtregten in de Oude Warande' , jaar onbekend
foto 3 Romantisch tafereeltje in zwart-wit uit 1957
foto 4 Oude Warande in sepia-tinten, jaar onbekend
foto 5 Tentoonstelling in de Oude Warande in kleur in 2006
foto 6 Foto van het Hoenderhok in 1952
foto 7 De woning in kleur ! Jaar onbekend.
Fotograaf: mij niet bekend.


Mieke-Nelie vd Heijden
Bron: Stadsnieuws september 2012

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Oude Warande (Tilburg)

  •   Mieke-Nelie van der Heijden
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

MediaGerelateerde verhalen