Gepubliceerd 01-12-2012 08:14 Distributiemisère

  • Datering van de gebeurtenis: 1918 resp. 1944


In de ‘Katholieke Illustratie', editie 8 juni 1918 (pagina 434), trof ik de hiernaast staande foto aan met als ondertitel ‘Distributiemisère te Tilburg'.

Het was in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog en hoewel Nederland hierin officieel ‘neutraal' was gebleven, deelden we toch volop mee in de misère in Europa.

In Tilburg kwamen daar ook nog de vele vluchtelingen bij, afkomstig uit België. Ik schreef er al eerder over in mijn bijdrage op deze site op 9 januari 2012 onder de titel ‘Belgische vluchtelingen'.

Voor zover niet kan worden ingezoomd op de foto geef ik hierna alsnog het onderschrift weer:

‘De ontzaglijke toeloop van volk voor een vischwinkel in de Tuinstraat te Tilburg, waar een bezending visch is aangekomen om aan het volk gedistribueerd te worden'.

Waar, in de Tuinstraat, weet ik niet en ik heb het ook niet bij het RAT (het Regionaal Archief Tilburg) kunnen vinden.

Een relatie met de distributiemisère tijdens de Tweede Wereldoorlog heb ik wel bij BeeldOnline (eveneens van het RAT) aangetroffen. Zie afbeelding 3.

Hierop is een rij wachtende mensen te zien voor de viswinkel van de firma Van Tecklenburg op de Heuvel (eind 1944), eveneens tijdens een distributie-aangelegenheid.

 

Tilburg Wiki

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Belgische vluchtelingen Eerste Wereldoorlog Grenzeloos Tilburg 1914-1918 Tweede Wereldoorlog Vluchtelingen van de Eerste Wereldoorlog

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.