Wijnhandel Wed. P.J. Knegtel (vervolg)

  • Datering van de gebeurtenis: 1923 tot 1987


Een paar dagen geleden schreef ik al over de ontstaansgeschiedenis van de wijnhandel, ‘de Weduwe Knegtel', althans voornamelijk tot aan het overlijden van haar man in 1918. Hiernavolgend ‘haar' geschiedenis vanaf 1923.

De weduwe hertrouwde namelijk in 1923 met Johannes Gerardus Lohle en onder zijn leiding werden kantoren, magazijnen en kelders flink uitgebreid of totaal vernieuwd. Naast het importbedrijf werden ook tal van agenturen aangetrokken.

In 1940 werd begonnen met een bescheiden distilleerderij in een garage aan de Daendelstraat, maar moest al snel verhuizen wegens de grote vraag. Eerst naar de Telefoonstraat en later naar de Willem II-straat.

Een toenemende vraag naar betere wijnen creëerde een behoefte aan kennis van inkoop en verdere behandeling van wijn. Petrus Johannes II (Piet Jr.), een zoon uit het tweede huwelijk, werd uitgezonden naar het buitenland om daar de benodigde wijnkennis op te doen. Piet Jr. werd later directeur van de firma.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het bedrijf moeizaam weer op gang, maar in 1955 bloeide de zaak zozeer, dat de kelderruimten weer moesten worden uitgebreid zodat 350.000 flessen en tienduizenden liters wijn op fust geborgen konden worden.
In 1965 vierde het bedrijf haar eeuwfeest.

Daar Piet ongehuwd en kinderloos bleef en er geen opvolgers waren besloot hij in 1976 de distilleerderij en de bottelarij te verkopen aan het Gulden Anker te Etten-Leur. De slijterij werd niet veel later gesloten, want in 1981 werd het pand waar de slijterij in resideerde verhuurd aan het Kruidvat.

Gedurende de jaren tachtig zijn de producten van Knegtel nog wel verkrijgbaar geweest, maar met de komst van het volgende decennium geheel uit beeld verdwenen.

Boven de ruimten van de distilleerderij had Piet Jr. nog een museum ingericht, waarin allerlei zaken die met wijn en gedistilleerd te maken hadden. Grotendeels afkomstig uit de eigen fabriek. Het meeste uit dit museum is waarschijnlijk de container in verdwenen na Piet's dood in 1987.

Bron: wijnfreak.nl

Bijgaand een close-up van de oorspronkelijke stichter van het bedrijf in 1865 alsmede (via BeeldOnline) nog wat afbeeldingen van etiketten die menige oudere Tilburger nog wel bekend zullen voorkomen.

 

Louis Sparidans

 

Media