Wijnhandel J.A. Verbunt, de grondlegger

  • Datering van de gebeurtenis: 1844 tot 1893


Joseph Antonius Verbunt is de grondlegger van Verbunt Wijnkopers. In 1844 kwam hij vanuit Bergeijk naar Tilburg om daar een zaak in tabak, wijn en gedistilleerd te starten.
Hij was niet ouder dan 22 jaar toen hij naar Tilburg kwam.

Een handel in tabak, wijn en gedistilleerd kan een uitstekende oefenplaats zijn voor de goede smaak.

Zeker is het er Joseph Antonius niet om te doen geweest om ‘beschavingsarbeid' te gaan verrichten in het ‘arme Brabant'.
Tabak was er geen weelde, maar wel een levensbehoefte. Voor de rijken in de vorm van snuif-, voor de armen gewoonlijk in de vorm van pruimtabak.

Gedistilleerd bleef een luxe. Meestal was het brandewijn, die met suiker als feest- en avonddrank genomen werd. Bier was de volksdrank bij uitstek.

Maar naast enkele grote brouwerijen, kwam er plaats voor handelshuizen in wijn, gedistilleerd en likeur, omdat met de toenemende weelde de smaak zich verfijnde en de oudste Brabantse levenstradities zich herstelden.

Van dit alles zal de 22 jarige Joseph Antonius Verbunt zich weinig bewust geweest zijn toen hij in Tilburg zijn tabakszaak opende, waaraan hij een wijnhandel verbond, omdat er blijkbaar vraag naar was.
De oorzaak was, naast de economische opleving in Brabant, de toenemende hoeveelheid miswijn, die in het Roomse Brabant nodig was.

Een handelsonderneming dankt haar succes nooit uitsluitend aan de historische omstandigheden maar allereerst aan het inzicht, het beleid en de werkkracht van de oprichter zelf.
J.A. Verbunt voorzag, kort na 1844, dat er met wijn in Brabant iets te verdienen zou zijn.

In 1878 is J.A. Verbunt overleden. Er waren destijds al verschillende zonen werkzaam in de zaak, die zich al begonnen te specialiseren in verschillende onderdelen, zodat een splitsing van de belangen in 1893 voor de hand lag.

Bron: de website van verbunt.nl

Bijgaande aquarel heb ik ontleend aan de website ‘Stichting Binnenstad Tilburg'.

Voorts nog twee foto's van het (voormalige) wijn(pak)huis ‘Monopole' aan de Langestraat, waarin sinds 1894 de wijnhandel van Frans Verbunt (een van de zonen) gevestigd was.
Ik maakte deze foto's een paar jaar geleden.

 

Media