Bezoek familie Peled-Samson uit Israel

  • Datering van de gebeurtenis: 1 oktober 2012

Vandaag, maandag 1 oktober 2012, kwamen hier op bezoek Fati en Yuval Peled-Samson met hun vier kinderen (Michal, Ruth, Hadas en Amnon) tussen de 17 en 23, een heel hartelijk, gezellig en intelligent gezin.

De vader van moeder Peled, Alfred Samson, kwam in 1934 met zijn ouders en zus Lore vanuit Wuppertal naar Tilburg, waar vader een schoenenfabriek startte 'waar wel dertig mensen werkten'. In maart 1943 dook het gezin onder (zo blijkt uit de gegevens van Jan Bader). Vader Joseph en dochter Lore Samson werden in juni 1943 gearresteerd, naar het huis van bewaring gebracht en in december overgebracht naar Westerbork en vandaar gedeporteerd naar Theresienstadt, waar ze de oorlog overleefden. Moeder Alice en zoon Alfred zaten ondergedoken. Het hele gezin keerde dus terug in Tilburg.

Lore Samson trouwde in 1946 in Tilburg met Ari Steinberg, een Joodse soldaat uit Palestina die in het Engelse leger vocht, en emigreerde naar Palestina/Israel. Na de dood van moeder Samson in 1950 vertrokken ook vader Samson en zoon Alfred naar Israel.

Fati Peled-Samson en haar gezin waren vandaag voor het eerst van hun leven in Tilburg. Ze bezochten de begraafplaats, waar zij het graf van hun oma/overgrootmoeder vonden. Daarna kwamen ze bij ons. We wandelden naar het ouderlijk huis, vroeger Bosscheweg 418, nu Spoorlaan 72 (dankjewel Rob van Putten!). Dat was een emotioneel moment want de kleinkinderen herkenden het huis van oude foto's. We bleven buiten en in de voortuin want volgens de huidige eigenares kon ons verhaal niet kloppen: 'wij kochten het van de eerste bewoners en dat waren geen Joden'. Tja, ontkenning bestaat nog steeds.

Er zal wel wat aan de hand zijn geweest met de teruggave van het huis na de oorlog, want de familie keerde na de oorlog niet terug in hun oude huis maar ging toen wonen op Bosscheweg 412, nu Spoorlaan 66. De huidige bewoners Anton en Leonie zetten meteen de voordeur open en de familie Peled mocht het huis van boven tot onder zien. De eigenaars wisten dat er in de oorlog Joden ondergedoken hadden gezeten. Zo kan het dus ook.

Fati Peled-Samson weet niet veel van de oorlogsgeschiedenis van haar vader: 'we weten niet eens waar en bij wie hij met zijn moeder ondergedoken zat, alleen dat het in een dorp op 30 km van Tilburg was'. Waarop een van de kleinkinderen aanvulde: 'en dat het een dorp was met de eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland'. Dat was de doorslaggevende tip voor een historicus: dat moet Middelbeers zijn geweest, waar na de oorlog Truus Smulders-Belien de scepter zwaaide.

De familie is zojuist - na een gezellige lunch - vertrokken naar Middelbeers en gaat wellicht overnachten in Oirschot.

Zo dichtbij kan je geschiedenis zijn.

Het zou mooi zijn als we nu nog kunnen ontdekken waar Alfred Samson en zijn moeder ondergedoken zaten...

Tilburg Wiki: