Gepubliceerd 29-08-2012 13:07 TK-verkiezingen Tilburg 2010

  • Datering van de gebeurtenis: 2010 resp. 1971


In de aanloop naar de komende Tweede Kamerverkiezingen op 12 september a.s. heb ik de uitslagen van die verkiezingen in Tilburg van amper twee jaar geleden (op 9 juni 2010) nog eens opgezocht.

Dat wordt interessant want één ding is zeker en dat is dat die uitslag over twee weken er volkomen anders uit zal gaan zien.

Afgerond op hele percentages luidde deze uitslag in 2010 voor de zes grootste partijen in Tilburg, in volgorde van grootte, als volgt.

PvdA 21 %
VVD 20 %
PVV 16 %
SP 13 %
CDA 11 %
D66 9 %

Vergelijk deze percentages nog maar eens met de uitslag over twee weken!

In dit verband moet ik nog eens denken aan de TK-verkiezingen in 1971, ruim 40 jaar geleden.

Een vroegere Tilburgse vriend van me (helaas al overleden) was destijds een fervent aanhanger van de PSP, de ‘Pacifistisch Socialistische Partij'.
Het was het jaar waarin de toenmalige Katholieke Hogeschool van Tilburg zich uitriep tot ‘Karl Marx Universiteit'.

Hij had voor zijn raam (zie afb. 3) de hiernaast afgebeelde poster van een koe opgehangen en vertelde me hoe vaak hij op straat negatief hierover werd aangesproken, tot op het vijandige af.
De KVP was destijds namelijk nog ‘heer en meester' in Tilburg (met meer dan de helft van alle stemmen!), sprak er schande van en vond dat deze poster ‘absoluut niet kon'.

De PSP keerde zich destijds vooral tegen de oorlog in Vietnam (landelijk volop gesteund door o.a. de KVP) en refereerde met haar poster aan een foto van een naakt meisje op de vlucht vanwege een napalmbom.

Het mocht niet baten. Tilburgse KVP-ers bleven de poster verwerpelijk vinden en bleven tegelijkertijd de oorlog in Vietnam verdedigen.

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: politiek

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.