De slechtvalkjes op de Westpointtoren (vervolg en slot)

  • Datering van de gebeurtenis: april, mei en juni 2012

Eerder schreef ik al eens over de (slechtvalk)kuikentjes op de Westpointtoren, dit voorjaar. Ik plaatste daar ook al een paar snapshots bij.

Eind vorige maand (mei 2012) zijn ze uitgevlogen.

Waren het in de derde en vierde week van april nog kleine witte ‘prullekes' die langzamerhand een beetje meer gingen ‘tekenen', met Pinksteren waren ze groot genoeg om Tilburg verder te gaan verkennen en zagen ze er al uit als echte slechtvalken.

Hun ouders hadden hen goed verwend met af en toe een flinke prooi.

Zie bijgaand in chronologische volgorde nog wat snapshots die ik gedurende de afgelopen weken heb ‘afgeplukt' van de webcam die door het ‘Platform Stadsnatuur Tilburg' in de nestkast is geplaatst.

Overigens, vanochtend zag ik ze weer in de nestkast schuilen. Ze houden kennelijk ook niet van regen en kou. Het wordt vandaag amper 12 graden, ‘zeggen ze'; en dat voor juni !

Eén boze reactie heb ik een paar weken geleden ontvangen van een duivenliefhebber. "Weet je wel dat ze ook postduiven vangen?" zo schreef hij me.

Jazeker, maar uit onderzoek (aan de hand van ringen) is gebleken dat het dan vooral om postduiven gaat die al maandenlang als vermist staan geregistreerd, waarschijnlijk omdat ze oververmoeid van een lange reis moesten terugkeren.

Ik weet het, niet iedereen zal dit kunnen billijken maar let wel, de slechtvalk is een beschermde vogel. Zoveel zijn er niet meer .....