Tilburgs' export-product

  • Datering van het voorwerp: 2006 t/m vandaag-de-dag

Vanochtend las ik in ons plaatselijke ‘sufferdje' (De Gelderlander - regio Maasland) dat er gisteren in Cuijk de eerste zogenoemde ‘socialsofa' in die plaats is ‘onthuld', met een verwijzing naar dit van oorsprong Tilburgse initiatief.

Ik wist dat nog niet, ofschoon ik de laatste jaren in Tilburg wel steeds meer van die vrolijke ‘bènkskes' heb zien ‘ontstaan'.

Ik ben het daarop nagegaan en vind dat het onderwerp best eens op het ‘Geheugen van Tilburg' mag worden vermeld.

Het begon allemaal in 2006. Initiatiefnemer was Karin Bruers (Goirle, 1962), de bekende Tilburgse cabaretière.

Bij een politiek debat in Tilburg waar sociale verkilling ter sprake kwam, merkte Karin Bruers op dat het verschil tussen wijken van halverwege de twintigste eeuw en die van nu erg groot was. Het viel haar op dat gewone bankjes waar mensen elkaar konden ontmoeten steeds verder uit het straatbeeld verdwenen.

Zelf schreef ze: "De afgelopen decennia is de leefbaarheid van onze wijken sterk afgenomen. Het lijkt wel alsof de angst regeert. Angst voor buitenlanders, angst voor hangjongeren, angst voor alles wat niet bekend is. We sluiten ons op achter de schuttingen van onze tuintjes en de veiligheidssloten van onze huizen."

Daarop kwam ze met het idee om een symbolisch aantal van duizend bankjes ('bènkskes') in Tilburg te plaatsen. Het prototype hiervoor ontwierp Bruers zelf: de socialsofa. Haar idee werd aangenomen, waardoor er door heel Tilburg inmiddels steeds meer in beton gegoten ('hufterproof') banken met verschillende afbeeldingen in de vorm van een ‘chaise longue' verschijnen.

Socialsofa's zijn ruim twee meter lang en wegen als regel meer dan 1600 kilo per stuk.
De kosten voor de bankjes worden vaak gesponsord door het Tilburgse bedrijfsleven, die de bankjes per stuk kunnen 'kopen' en naar eigen smaak laten uitvoeren.

In andere steden worden inmiddels ook socialsofa's geplaatst. De gemeente Tilburg deed tijdens een handelsmissie naar China zelfs een socialsofa cadeau aan de burgemeester van Changzhou aldaar.

In plaatsen zoals Den Haag (15) en Winschoten (7) zijn inmiddels meerdere socialsofa's te bewonderen. Maar ook in Rosmalen, Utrecht, Zaandam, Amsterdam, Amersfoort, Veldhoven en Eindhoven is het bijzondere straatmeubilair inmiddels te ‘bezitten'. Maar waarschijnlijk al in veel meer plaatsen.

En nu dus ook in Cuijk, vlakbij waar ik woon. Ik ga er ook in mijn woonplaats voor pleiten!

Louis Sparidans, Grave


Bronnen : o.a. Wikipedia, Google en Straatbeeld.nl