Appeltjes van oranje resp. Koninginnedag in 1948

  • Datering van de gebeurtenis: 1948


Gisteren schreef op deze site over mijn eerste kennismaking met sinaasappels onder de titel ‘Appeltjes van oranje'. Ik plaatste deze gebeurtenis ‘omstreeks 1946' maar al vrij snel daarop ontving ik een reactie van een eveneens oud-Theresiaan, die me erop wees dat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dit op 31 augustus 1948 moet zijn geweest.

Hij is een jaar ouder dan ik en hij weet bijna zeker dat ik me heb vergist omdat hij zich genoemde gebeurtenis ook nog goed kan herinneren. Hij was er zelf als elfjarig kind (ook) bij.

We vierden toen op 31 augustus Koninginnedag, want dat was de verjaardag van onze toenmalige koningin, Koningin Wilhelmina, onze ‘oer-koningin', de grootmoeder van onze huidige koningin Beatrix.

En dat niet alleen. Bij die gelegenheid, in 1948, zat koningin Wilhelmina exact vijftig jaar ‘op haar troon', deed toen afstand en werd een paar dagen later opgevolgd door haar dochter, koningin Juliana.

Daarom was er in het destijds zeer ‘koningsgezinde Tilburg' een zéér groot feest, vooral voor de kinderen, en sloofde allerlei Oranjeverenigingen zich extra uit. Vandaar die traktatie van ‘gratis een appeltje van oranje voor elk Tilburgs kind'.

Ja, ik herinner het me dat feest nu ook weer. Er was o.m. een grote optocht georganiseerd met praalwagens en koetsen met paarden ervoor. En het paleis-raadhuis was versierd.

Louis Sparidans



Bijgaand twee afbeeldingen via BeeldOnline van het RAT.

Afb. 1 toont het bij die gelegenheid (in 1948) verlichte en versierde paleis-raadhuis en op afb. 2 is bij die gelegenheid de viering van een openluchtmis te zien vóór de Heuvelse kerk.

 

Media