Bevrijdingsliefde

  • Datering van de gebeurtenis: Najaar 1944

Toen Tilburg werd bevrijd, in oktober 1944, was ik zes jaar. Nog te jong om zelf ‘de liefde te ontdekken' maar ..... indirect werd ik er toch mee geconfronteerd.

Ik leerde er meteen ook al mijn eerste Engelse woorden. Duits kende ik nog niet, want tijdens de oorlog kan ik me niet herinneren dat ik ooit ben aangesproken door een Duitse soldaat.

Maar al snel nadat Engelse en Canadese soldaten in onze straat verschenen, we woonden immers recht tegenover een gaarkeuken, werd al vaak aan mij gevraagd: "have you sisters?"

Aanvankelijk wist ik nog niet wat dat betekende maar omdat deze vraag ook vaak vergezeld ging met het krijgen van een stuk chocola kwam ik daar thuis (met vier oudere zussen!) al snel achter en leerde ik meteen mijn eerste leugen.

Ik moest voortaan met "no" antwoorden !

Het was duidelijk: mijn zussen zagen ‘niks' in een Engelse of Canadese soldaat, ofschoon ik ze zelf wel aardig vond. Al gold voor mij vooral de chocola.

Toch bleek al gauw dat een meisje verderop in onze straat er heel anders over dacht. Op een zondagmiddag zag ik haar met nog twee vriendinnen ‘aan de haal' met een paar soldaten en ze hadden kennelijk veel plezier.

Toen ik dat thuis vertelde keken ze me heel misprijzend aan. Ik raakte er een beetje door in de war en dacht meteen aan ‘mijn chocola' .....

Mocht ik die dan nog wel aannemen?

 

Tilburg Wiki: